Adet dışı kanamalar

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya 35 yaş sonrası olan ara kanamalarda kesinlikle doktor muayenesinin şart olduğunu ve gerekli tetkiklerin yapılması gerektiğini söyledi.

Adet dışı kanamalara dikkat!

Normal adet dışı kanamaların ciddiye alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Normal adet dışı kanamalar, başta vajinal kanserler, myom, enfeksiyon, kist olmak üzere bir çok rahatsızlığın habercisi olabilir.” dedi.

35 yaş sonrası önemli

Genç yaş grubunda görülen normal adet dışı kanamaların en sık görülme nedenleri arasında hormonal bozukluklar, yumurtlama bozuklukları ve gebelikle ilgili kanamaların geldiğini belirten Dr. Akkaya, “Bu kanamaların dışında görülen ikinci sıklıktaki kanama nedeni ise myom, kist polip, yara gibi iyi huylu oluşumlardır.” diye konuştu.

35 yaş sonrası olan ara kanamalarda ise kesinlikle doktor muayenesinin şart olduğunu ve gerekli tetkiklerin yapılması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Abdulaziz Akkaya “Orta ve ileri yaş grubunda ise ilk akla gelen adet dışı kanama nedeni, jinekolojik kanserlerdir” diye konuştu.

Ciddiye Alınmalı

“Her zaman, her türlü vajinal kanama ciddiye alınmalıdır” diyerek adet dışı kanamaların öneminin altını çizen Dr. Akkaya, “Ciddiye almaktan kastımız, panik yapılması ve her kanamanın ‘eyvah kanser oldum’ şeklinde anlaşılması elbetteki değil. Ama her kanama vücutta aksayan bir şeyin habercisidir. Bu aksaklık strese bağlı basit bir hormonal dalgalanma da olabilir, kist veya myom gibi daha ciddi bir süreç olabilir veya daha da ciddi bir malign tümör (kanser) olabilir. Bunun ayrımını ise ancak kadın doğum uzmanı yapabilir. Eğer adet dışı bir vajınal kanama varsa, en kısa zamanda kadın doğum uzmanına başvurmak gerekir” dedi.