Doğum kontrol hapları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya,  doğum kontrol haplarının aile planlamasında ve istenmeyen gebeliklerde en sık tercih edilen korunma yöntemlerinden birisi olduğunu söyledi.

Doğum kontrol haplarının içeriğinde bulunan hormonların yumurtlama sürecini geçici olarak durdurarak, gebeliğin oluşmasını engellediğini ifade eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, doğum kontrol haplarının diğer korunma yöntemleri gibi %100 etkili bir özelliğe sahip olduğunu söylemenin mümkün olmadığını, ancak doğru ve düzenli bir şekilde kullanıldığı sürece oldukça güvenilir bir yöntem olarak tercih edilebileceğini vurguladı.

Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, doğum kontrol haplarının, günlük kullanım miktarının unutulması ya da fazla alınması gibi kontrolsüz kullanımlarda, koruyuculuk özelliğini yitirdiğinin altını çizerek “Bu nedenle kullanım amacının dışına çıkması ile beraber hamilelik riskini yaratmaktadır.” şeklinde konuştu.

Doğum kontrol haplarını kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Doğum kontrol haplarını kullanmadan önce, mutlaka kadın doğum uzmanı tarafından jinekolojik muayeneden geçilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Yapılan bu muayene sonucunda hapların içeriğindeki bulunan hormonal değerlerin kişiye yaratabilecek etkileri değerlendirildikten sonra, uygun ilaçlar ve kullanım şekli belirlenir. Bu nedenle olası yan etkilere maruz kalınmaması için doktor önerisi haricinde kullanılmaması gerekmektedir.” dedi.

Düzenli alınmalı
Doğum kontrol haplarının her gün düzenli olarak aynı saatte ve tok karnına alınması gerektiğinin önemine işaret eden Op. Dr. Akkaya, “Eğer doğum kontrol hapları alınması gereken günde alınmaz ise hatırlandığı zaman tekrar alınabilir. Ancak bu durumu telafi edebilme adına arka arkaya birden fazla ilaç alınmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Kutu bitene kadar ara verilmemeli
Doğum kontrol hapları genellikle 21 ya da 28 tanedir ve kullanılmaya başlandığı günden itibaren kutu bitene kadar ara verilmemesi gerekir. Kutunun bitmesi ile adet kanamalarını gerçekleşmesi için 1 hafta ara verilir. Adet kanamaları bittikten sonra tekrar ikinci kutunun aynı şekilde kullanılmaya başlanması gerekir. Fakat bu arada adet kanaması gerçekleşmiyor ise, ikinci kutuya başlamadan önce mutlaka gebelik testini yaptırmanız önerilir. Çok nadir de olsa hapların kullanım şekline bağlı olarak gebelik ile karşı karşıya kalınabilir.

İlaçlarla etkileşebilir
Doğum kontrol haplarının bazı ilaçlarla beraber alınması halinde, koruyuculuk özelliğini yitirebileceğine dikkat çeken Op. Dr. Akkaya, “Özellikle penisilin gibi bazı antibiyotik ilaçlar bu etkiyi azaltabilmektedir. Bu nedenle ilaç kullanımın gereksinim duyulduğu dönemlerde ek korunma yöntemlerinden yararlanılabilir.” dedi.

Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, doğum kontrol haplarının düşükle sonuçlanan gebeliklerden ya da kürtaj operasyonundan sonra kullanılmaya başlanabileceğini belirterek “Ancak emziren annelere bu dönem içerisinde kullanmasını önermiyoruz. Emzirmeyen anneler ise doktorun önerisi doğrultusunda doğumdan 6 ile 7 hafta sonra kombine hapları kullanabilirler. Bu süre annenin lohusalık dönemini kapsar ve bitene kadar herhangi bir ilacın kullanılmasını önerilmiyoruz.” şeklinde konuştu

Doğum kontrol haplarının sakıncalı olduğu durumlar
Doğum kontrol haplarının içeriğinden bulunan hormonlar kişide bulunan sağlık sorunlarının etkileyerek daha ileri bir boyuta taşıyabilir. Bu nedenle aşağıdaki sağlık sorunlarına sahip olan kadınların kullanmaması gerekir.
  • Hamilelik şüphesi
  • 35 yaşın üzerinde ve özellikle sigara kullanan kadınlar
  • Meme kanseri riski
  • Karaciğer hastaları
  • Epilepsi hastaları
  • Hipertansiyon
  • Şeker hastaları
  • Psikolojik rahatsızlıklar ( örneğin depresyon )
  • Kandaki trigliserid miktarının yüksek olması
  • Safra kesesi hastalığı
  • Orak hücreli anemi hastalığı
  • Bilinmeyen nedenlerden dolayı adet düzensizliği yaşayan kadınlar