Kadın hastalıkları konusunda merak edilenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, ile kadın hastalıkları konusunda merak edilenleri konuştuk.

Ülkemizde kadınların, kadın doğum uzmanlarına gitmeye çekindiklerini biliyoruz. Bu nedenle de aslında birçok hastalığa önlem alınmakta gecikiliyor. Neler söyleyeceksiniz?

Ülkemizde kadınların yaklaşık 3’te 1’inin hayatında hiç jinekolojik muayene yaptırmadığını biliyoruz. Kentsel kesimde jinekoloğa gitme oranı bu kadar düşükken, kırsal kesime doğru gidildikçe tablo elbette daha kötü hale geliyor. Doğumu bile ebe eşliğinde yapan, yaşamı boyunca bir kez bile jinekolog muayenesinden geçmemiş kadın sayısı azımsanmayacak kadar çok. İhmal ve jinekolojik muayene korkusu, hatta en önemlisi bu konunun önemi hakkındaki bilinçsizlik; pişmanlıklar ve çaresizlikler doğuruyor.

Örneğin ülkemizde yılda ortalama iki bin kadına yumurtalık kanseri teşhisi konuluyor. Bu teşhisler ise kanserin çoğunlukla 3.evresi, yani birçok organa yayılmış dönem. Teşhisteki bu ciddi gecikmenin en önemli nedenleri arasında kadınlarımızın jinekolojik muayeneden korkması.

Teknolojideki gelişmeler bu durumu değiştirmedi mi?

Elbette bir değişim var, ancak yeterli değil. Kadınlar artık şikayetlerini önemsiyor ve doktorla konuşmanın ayıp olmadığını yavaş yavaş benimsiyorlar . 2018 yılındayız, teknoloji inanılmaz ilerledi. İnternette baş döndürücü bir gelişme var. Merak edilen bilgiye, kişiye, doktora, hastaneye ulaşım teknolojik açıdan çok kolaylaştı. Vurgulamadan geçemeyeceğim. Son derece yararları olduğu gibi bir bilgi kirliliği ve kafa karıştırıcılığıda var tabi internetin.

Kadınların, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına ne sıklıkla muayeneye gitmesini öneriyorsunuz?

Kadın Hastalıkları açısından eğer gebelik yok ise, her kadın yılda en az bir kez pelvik muayene olmalı. Bu muayene hem sağlığın korunmasını, hem de var olan sorunların belirlenmesi için, oldukça önemli. Çoğu hastalığın erken teşhisi açısından mutlaka ihmal edilmemesi gereken bir durum.

Ultrasonla yapılması tercihimiz olmalı, aynı muayenede rahim ağzı kanserinin erken teşhis testi olan smear testini yaptırmalıdır. Bu muayene esnasında meme muayenesi de atlanmamalı gerekirse meme ultrasonu ve yaşına göre uygun ise mammografi istenmelidir.

En sık karşılaşılan kadın hastalıkları neler?

Kadınlar fizyolojik yapıları gereği yaşamları boyunca pek çok hastalıkla karşı karşıya kalıyor. Kadınlara özel sağlık sorunları çoğunlukla erken tedavi ile çözüme kavuşabilirken, gerekli önemin gösterilmediği durumlarda ciddi sonuçlar ile karşı karşıya kalınabiliyor.

Kadın Hastalıkları açıdan en sık görülen hastalıkları kanser olanlar ve olmayanlar olarak ayırmak gerekli. Kadınlarda en sık görülen kanserler ise meme, rahim ağzı, rahim kanserleri, yumurtalık kanserleri ve metastazları.

Kadınların hayatları boyunca en sık karşılarına çıkan sorunların başında adet düzensizlikleri, kanama bozuklukları geliyor. En sık rastlanan hormon bozukluğu ise polikistik over sendromu. Çok sık gördüğümüz idrar kaçırma ise çok önemli bir sosyal sorun. Diğer sık gördüğümüz sorunlar ise vajinal akıntılar , adet sancıları ve elbette kendisi

Doktorlara en çok sorulan sorulardan biri de doktor olmayı tavsiye eder misiniz sorusu?

Evet elbetteki tavsiye ederim. Tek şartım, bu mesleği çok severek yapacaksanız eğer. Aksi halde ne doktorluğu ne de kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığını yapmak mümkün değil. Bu meslekte uykusuzluğu, yorulmayı, haksızlığa uğramayı bazen nankörlüğü de yaşayabileceğinizi önceden kabul edecekseniz eğer. Para kazanmayı değil daha çok manevi tatminine razı olacaksanız eğer, elbetteki tavsiye ediyorum. Ben bir daha dünyaya gelsem yine seçer yine severek devam ederim…