35 yaş sınır mı?

Anne adaylarının 35 yaş ve üzeri olması durumuna İleri Anne Yaşı dendiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, ileri yaş gebeliği, ileri anne yaşı ve ileri yaş gebeliğinin riskleri konusunda bilgilendirme yaptı.

Uygun doğurganlık yaşı

Bir kadın için fizyolojik anlamda en uygun doğurganlık yaşının 20-30 yaşları arası olduğunu vurgulayan Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, günümüzde kadınlar çeşitli nedenlerle tarafından evlilik ve annelik yaşının sürekli olarak ileriye ertelendiğini; dolayısı ile ileri yaş gebeliklerin de günümüzde daha çok görüldüğünü söyledi.

“Önemli olan konunun ise, kadının, sağlıklı bir gebelik ve gebe kalma potansiyeli üzerine, yaşının etkili olduğunun farkında olmasıdır.” diyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “35 yaş ve üzeri gebeliklerin riskli gebelikler grubundan kabul edilip daha yakından ve özel bir takip gerektirir.” dedi.

35 yaş sınır mı?

35 yaş sınırının, tamamen istatistiki verilerden yola çıkarak saptandığını kaydeden Op. Dr. Akkaya, “Bu yaş elbette kesin bir sınır olmayıp, giderek artan bir risk artışını ifade etmektedir 35 yaş ve üzerindeki gebeliklerde anne adayları, daha fazla komplikasyon riski ile karşı karşıyadır ve anne yaşı arttıkça risk artmaktadır.” şeklinde konuştu.

Yaş gebelik için engel mi?

Yaşın ilerlemesinin gebelik oluşması için kesin bir engel olmadığını ancak yaş ilerledikçe gebelik elde edilene değin geçen sürenin uzadığının altını çizen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalabilme şansı % 20 iken, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca % 5 olarak bildirilmiştir. Bir başka deyişle; 25 yaşındaki bir kadın genellikle birkaç ay içinde gebe kalabilirken, 35 yaşın üzerindeki normal kadınlarda bu süre 6 aydan daha uzun sürebilir. Düşük yapma riski de benzer şekilde yaşla birlikte artmaktadır.” dedi.

Yaşlanan kadın ile birlikte “yumurta kalitesi” düşer, bu da sperm tarafından döllenme kabiliyetlerinin azalmasına neden olur. Bu yumurtaların döllenmesi durumunda genetik bozukluklar açısından daha fazla risk söz konusudur. Örneğin, Down Sendromu (21. kromozomun iki yerine üç tane olması, mongol bebek) yaşlı kadınların çocuklarında daha sık görülür.

Kadınlar açısından gebelik yaşının ertelenmesinin kısırlık sorunlarının yaşanmasına, gebelik sürecinin zorlaşması, gebelik ve doğum komplikasyonlarının artması gibi bir çok soruna yol açabileceğini vurgulayan Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, kadınlar için fizyolojik anlamda en uygun doğurganlık yaşının 20-30 yaşları arası olduğunu tekrarladı.

 

Op.Dr.Abdulaziz Akkaya
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı