Dış Gebelik Nedir Neden Oluşur?

Normal şartlarda tüp Fallop tüpleri veya Tubalar içinde sperm hücresi ile karşılaşıp döllenen yumurta hücresi endometriuma rahim iç tabakasına gelir ve rahim içinde büyümeye başlar. Eğer gebelik ürünü endometrium dışında bir yere yerleşirse dış gebelikten söz edilir.

Dış gebelik nerelerde görülebilir?

1-En sık tüplerde yerleşir.

2-Karın boşluğunda

3-Yumurtalıklarda

4-Servikste

5-Rahimin geniş bağı içinde

Dış gebelik neden oluşur?

Yumurta hücresinin yumurtalıktan atılmasındaki aksama, yumurtlama normal olsa bile tüplerin ucunda bulunan püsküle benzeyen yapıların fimbria geçirilmiş enfeksiyon, hormonal bozukluk ve karın içi kitlelere bağlı olarak yumurta hücresini yakalamada gecikmesi, aynı nedenlerle tüplerde meydana gelen daralma ve tıkanmalara bağlı olarak yumurta hücresinin rahim içine doğru göçünün yavaşlaması sonucu gebelik ürünü rahim içine uygun zamanda varamaz. Böylece tutunduğu herhangi bir yerde, en sık da tüplerin en geniş yerinde büyümeye başlar.

Dış gebelik kimlerde daha sık görülür?

1-En sık 35-44 yaşlar arasında görülür.

2-Dış gebelik geçirenlerde tekrar ektopik gebelik riski 10-25’tir.

3-Geçirilmiş genital enfeksiyonlarla birlikte görülen tüp iltihabı, salpenjit, endometriozis ve tümör gibi sebeplere bağlı tüp hastalıkları olanlarda risk artar.

Klamidya denen mikroorganizma, tüp harabiyeti ve takiben tubal gebeliğe yol açan en önemli etkendir.

4-Tüplerin bağlanması, tüplerin açılması, daha önce geçirilmiş dış gebelik ameliyatı gibi tüplere yönelik cerrahi müdahaleler de riski artırır.

5-Rahim ve tüplerdeki doğumsal kusurlar

6-Rahim içi araçların RİA dış gebeliği artırdığına dair kesinlik yoktur. Ancak rahim içi araç kullananlarda normal gebeliğe karşın dış gebelik 5 kat daha fazla görülür. Bakırlı RİA’larda gebeliklerin 4’ü, hormonlu RİA’larda 17’si tubal dış gebeliktir.

7-Eğer gebe kadın düşük doz progesteron içeren doğum kontrol hapı veya ilişki sonrası östrojen kullanmışsa dış gebelik riski artar.

8-İnfertil ve yardımcı üreme teknikleri uygulananlarda risk artar.

9-Sigara içmek riski artırır.

10-Tekraralayan düşüklerde risk 2-4 kat artar. Yasadışı düşüğün sık görüldüğü yerlerde risk 10 kat fazladır.

Görülme sıklığı

Gebeliklerin 1-2’si dış gebeliktir.

Dış Gebeliğin Belirtileri

Erken dönemde normal gebeliklerde de olan adet gecikmesi olur. Yalnız kısa dönemde, içinde büyüyen gebelik ürününe bağlı olarak tüp, gerilmeye başlar ve gerilmeye bağlı ağrılar en sık şikayet olarak karşımıza çıkar. Anormal vajinal kanamalar da bu arada görülebilir. Hasta bu dönemde başvurursa en başarılı şekilde tedavi edilir.

Tüp içinde büyümeye başlayan gebelik ürünü embryo çevre dokunun beslenmesini bozarak yırtılmasına ve ciddi iç kanamalara yol açar. Hastalıktan en sık ölüm nedeni bu iç kanamadır. Eğer tüp yırtılır ve kanama olursa hasta bıçak saplanır tarzında çok şiddetli ağrı ve iç kanamaya bağlı baş dönmesi, bayılma yakınmalarıyla hastaneye müracaat eder. Bazı kadınlar böyle bir durumda ağrı ile birlikte ishal, bulantı, kusma ile gelebilirler. Böyle bir tablo gastroenterite çok benzediğinden, yanlış tanı ne yazık ki dış gebelikten ölüme yol açabilir.

Tanı

1-Jinekolojik muayene

2-betaHCG testi

3-Transvajinal ultrason

Yukarıdakilerin sonrasında gerekirse vajinal renkli Doppler ultrason, progesteron ölçümü, Dilatasyon Küretaj, Laparoskopi yapılır.