Ölümden nasıl döndü?

BESİM ÖMER

1862 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Prof. Dr. Besim Ömer Akalın,  ülkemizde çağdaş doğum biliminin öncülerindendir.

Başarılarla dolu olduğu kadar bir o kadar da ilginç bir yaşam öyküsü var, Prof.Dr.Besim Ömer Akalın’ın.

Gemiye binemedi hayatı kurtuldu.
Bir önceki yazımızda ülkemizde ilk doğumevinin açılmasında yürüttüğü mücadelesinden söz ettiğimiz Prof. Dr. Besim Ömer Akalın, aynı zamanda Titanik Gemisine 1912 yılındaki ilk seferinde bilet aldığı halde binemeyen bir  yolcu. Titanik Gemisine binemediği için belki de yaşamı kurtuldu, Prof.Dr.Besim Ömer Akalın.

Titanik Gemisi yola çıkmadan önce  2224 biletli yolcusu olduğu biliniyor, ancak bir yolcu gemiye binemez ve 2223 yolcu ile yola çıkar. Titanik Gemisinin ilk yolculuğunda olumsuz hava koşulları nedeniyle yer alamayan Prof. Dr. Besim Ömer Akalın,  bileti olduğu halde binemeyen tek yolcu.

Avrupa seyahati sırasında New York’ta, düzenlenecek bir sağlık kongresine katılmak amacıyla  bira ay önceden bilet alan Prof. Dr. Besim Ömer Akalın, gemiyi kaçırır.

Trenle Paris’e gelen Prof. Dr. Besim Ömer Akalın,  Paris’ten Normandiya’ya ve oradan da  İngiltere’ye geçerek Titanik’e binmeyi planlamıştır. Prof. Dr. Besim Ömer Akalın, Normandiya’ya kadar gelir, ancak  yoğun sis nedeniyle  Manş Denizi’ni  geçemez ve Titanik Gemisinin hareketine yetişemez. 

BESİM ÖMER

 
1517 kişi öldü
Titanik Gemisi 1912 yılındaki  ilk yolculuğunda bir buzdağına çarpar ve 1517 kişi ölür.  Kazadan 705 kişinin ise sağ kurtulduğu bilinmektedir. Kazada diğer bir ilginç nokta ise  ölenlerin çoğunun  boğularak değil, -2 derecedeki su yüzünden (hipotermiden) ölmesidir. Zira gemide yeterince can yeleği bulunmaktadır. 13 postacı ve müzisyenden hiç kimse kurtulamazken, 885 mürettebattan ise sadece 212’si kurtulabilir.

Kazadan sonra,  hayatımı, bir vapur kaçırmaya borçlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Besim Ömer Akalın, bu olaydan sonra rtık hiç bir kazadan korkmadığını söyler.

Bir sonraki yazımızda Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Besim Ömer Akalın’ın yaşam öyküsünü ve sağlık alanında yaptığı hizmetleri  anlatmaya çalışacağım. Bu serinin ilk yazısı olan İlk Doğumevi Nasıl Açıldı? yazısını okumak için bu linki tıklayınız