Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmenin öncelikle anne adayının elinde olan bir durum olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Abdulaziz Akkaya,” Anne adaylarının gebelik döneminde normal yaşantılarının dışına çıkarak bir çok rutin alışkanlığından vazgeçerek belli kurallar çerçevesinde yaşaması gerekmektedir. Sağlıklı bir gebelik dönemi için mutlaka Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından verilen diyete uyulmalıdır.” dedi.
Kulaktan dolma ve eksik bilgilerle hareket etmenin ilerde büyük pişmanlıklara neden olabileceğine dikkat çeken Op.Dr.Abdulaziz Akkaya, “Örneğin bebekte olası bir rahatsızlık önceden belirlenip anne karnında tedavisi yapılabilir ve doğabilecek daha büyük sorunların önüne geçilebilir.” şeklinde konuştu.
Gebelikte nelere dikkat edilmeli:
Gebelikte dikkat edilmesi gereken konuları Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Abdulaziz Akkaya şu şekilde sıraladı.
•Gerçekte sağlıklı bir gebelik, gebelik öncesi hazırlık ile başlamalıdır. Gebelik planlayan kadının gebelikten önce bir kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilmesi ilk adım olarak önemlidir. Eğer bu gerçekleştirilemediyse gebelik öğrenilir öğrenilmez kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.
•Gebelikte folik asit kullanımı önemlidir. Hatta folik asit desteğine gebelik planından 3 ay önce başlanması daha etkili olacaktır.
•Gebelik öncesi muayene veya ilk gebelik muayenesinde mutlaka hepatit, toksoplazma, rubella antikorları ve tiroid fonksiyonlarını değerlendirmek için TSH bakılmalıdır.
•Gebelik fizyolojik bir süreç olmakla birlikte, önemsenmesi gereken bir süreçtir. Sigara ve alkol gebelik sırasında tüketilmemelidir. Gebelik öncesi sigara kullanan kadınların gebelikte sigarayı bırakması uygun olacaktır. Sadece sigarayı bırakmakla kalmayıp sigara içilen ortamlardan da şiddetle uzak durulmalıdır. Ayrıca gebelik sırasında aşırı çay ve kahve tüketilmemelidir.
•Gebelik sırasında düzenli ve kaliteli beslenme ve düzenli uyku alışkanlığının olması önemlidir.Stresten ve yorgunluktan uzak durulmalı,güç gerektiren işler yapılmamalıdır.
•Taze sebze ve meyveden zengin, bol proteinli (et, süt, yumurta, tavuk, balık) beslenme önemlidir. Dondurulmuş ürünleri tercih edilmemelidr. Et ve et ürünlerini çiğ tüketilmemeli, iyi piştiğinden emin olunmalıdır. Meyve ve sebze çiğ tüketilirken iyi yıkandığından emin olunmalıdır. Süt ve süt ürünleri pastörize tüketilmelidir. Aşırı civa alınmasından kaçınmak için balık tüketimini haftada 2-3 ile sınırlamak gerekir. Öğünler sık olmalıdır, aç kalınmamalıdır.
•Daha önceden bilinen kronik bir hastalığı olan ve ilaç kullananların gebeliğin başında takipli olduğu doktoruna başvurması uygun olacaktır. Mesela yüksek tansiyonu veya şeker hastalığı olan hastalar.
•Bulaşıcı hastalık taşıyanlardan uzak durulmalıdır.
•Manyetik alanlardan, röntgen merkezlerinden, sauna ve sıcak banyodan kaçınılmalıdır.
•Gebelik boyunca düzenli kontrole gidilmesi gebeliğin güvenli seyri, zamanında alınması gereken önlemlerin yapılabilmesi açısından büyük önem taşır. Kontrolünde olunan kadın doğum doktorunun bilgisi dışında bir şey yapılmamalıdır. Doktordan bilgi almaktan ve ona soru sormaktan kaçınılmamalıdır.
Op.Dr.Abdulaziz Akkaya
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı