Sigara Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde  tüm sigara içenleri sigarayı bırakmaya davet eden Kadın Hastalıkları

ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Abdulaziz Akkaya, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat’ın  Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak belirlendiğini hatırlattı

İnsan sağlığını tehdit eden en önemli  faktörlerden birisinin sigara olduğuna dikkat çeken Op.Dr.Akkaya,  “ Çok önemli sağlık sorunlarına yol açan sigara kullanımı ne yazık ki Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerde özellikle genç kızlar ve kadınlar arasında giderek artmaktadır. Yapılan istatistiklerde ülkemizde , her yıl 100 bin civarında insan sigara nedeniyle ölmekte. Bu ölümlerin  25 bin kadarı da kadınlardan oluşuyor. ” dedi.

Sigaranın bilimsel olarak kanıtlanmış  sağlık zararları bulunuyor. Elbette bu zararlar kadın ve erkek için yani  her iki cinsiyet için de geçerli.  Kanserler, kalp-damar ve solunum yolu hastalıkları  başta olmak üzere sigaranın bir çok hastalığa neden olduğunu biliyoruz.  Bu zararların bir çoğu ise  erkeklere göre kadınlarda daha ağır. Örneğin sigara kadınlarda akciğer kanseri açısından daha etkili. Adenokarsinomlar sigara içen erkeklere göre sigara içen kadınlarda daha sık görülüyor. Bundan daha da kötüsü sigaranın, menstruel bozukluk, üreme fonksiyonu bozuklukları, serviks kanseri, anne ölümleri gibi ayrıca ve fazladan kadına özgü zararları da bulunuyor. Sigaranın kadın sağlığına olumsuz etkilerini  anlatan yazımız için bu linki tıklayınız .