İleri yaş ve gebelik

Yaşın ilerlemesinin gebelik oluşması için kesin bir engel olmadığını ancak yaş ilerledikçe gebelik elde edilene değin geçen sürenin uzadığının altını çizen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalabilme şansı % 20 iken, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca % 5 olarak bildirilmiştir. Bir başka deyişle; 25 yaşındaki bir kadın genellikle birkaç ay içinde gebe kalabilirken, 35 yaşın üzerindeki normal kadınlarda bu süre 6 aydan daha uzun sürebilir. Düşük yapma riski de benzer şekilde yaşla birlikte artmaktadır.” dedi.

Bir kadın için fizyolojik anlamda en uygun doğurganlık yaşının 20-30 yaşları arası olduğunu vurgulayan Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, günümüzde kadınlar çeşitli nedenlerle tarafından evlilik ve annelik yaşının sürekli olarak ileriye ertelendiğini; dolayısı ile ileri yaş gebeliklerin de günümüzde daha çok görüldüğünü ifade etti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, yaş ilerledikçe gebelik elde edilmesini zorlaştıran nedenlerin bir bölümünü kısaca açıkladı:

Yumurtalıkların yaşlanması

Kız çocuklar doğduklarında yumurtalıklarında yaklaşık 400.000 adet yumurta bulunur. Doğumdan sonra yumurta üretimi olmaz ve kadının yaşı ilerledikçe yumurtalar da geriye dönüşsüz olarak azalır ve de yaşlanır.

Döllenme oranında azalma

Yaş ilerledikçe yumurtanın sperm ile döllenebilme ve döllendikten sonra iyi kalitede bir embryo oluşturma şansı azalır. Elde edilen gebeliklerin düşükle sonlanma ihtimali de artar.

Rahim iç zarının döllenen yumurtayı tutma yeteneğinin azalması

İlerleyen yaş ile endometriumun (rahmin iç tabakasının) döllenen yumurtayı tutma yeteneğini azalır ve dolayısıyla gebelik şansı düşer

Endometriozis hastalığı ve myomların görülme sıklığının artması

Yaş ilerledikçe karın içine kanamalar yaparak infertiliteye neden olan endometriozis hastalığı ve rahim içinde yer kaplayan myomlar daha sık görülür.

Ayrıca kırk yaşına gelene kadar bir çok kadının başından doğurganlığını etkileyebilecek, kadınlık organları ile ilgili tüpleri tıkayabilen iltahaplar, dış gebelik, appendisit, endometriosis ya da değişik nedenlere bağlı cerrahi müdahaleler geçebilmektedir.

“Ancak unutulmamalıdır ki üreme sağlığı açısından kadınların biyolojik yaşı kronolojik yaşından daha önemlidir. Bazen 45 yaşındaki bir kadın düzenli olarak yumurta üretirken çok daha genç olan bir kadın erken olarak menopoz dönemine girmiş olabilir.” diyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Otuzbeş yaşın üzerindeki evli çiftler düzenli ilişki kurmalarına rağmen gebe kalamadıkları taktirde hekime başvurmak için altı aydan daha fazla beklememelidirler.” şeklinde konuştu.