Yalancı gebelik nasıl tespit edilir?

Yalancı gebelik konusunda bir bilgilendirme yapan  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Yalancı gebelik gebe olmayan bir kadının gebe olduğuna inanması ve gebelik belirtilerine benzer bulguları yaşaması olarak tanımlanmaktadır.” dedi

Yalancı Gebelik

Kusma, bulantı, karnın büyümesi gibi belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, tıpta ‘’pseudocyesis’’ olarak adlandırıldığını söyleyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Ancak yalancı gebelik vakası, kadının psişik bir bozukluğu sonucunda fiziksel olgu olarak dışa vurmasıdır. Çoğu kadın gebelik belirtileriyle hamile olduğunun yanılgısına düşerken, hamilelik testinin negatif çıkmasıyla teşhisi konulmaktadır.” şeklinde konuştu.

Nadir görülüyor

Ortalama olarak 22.000 kadın arasından, yalnızca 1 ile 6’sında rastlanılan oldukça nadir görülen bir olaydır.  Genellikle kadınlarda görülse de, bazı erkeklerde de yaşanır. Bu duruma erkek lohusalığı dendiğini söyleyen  Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Genellikle eşi hamile olan baba adaylarının, eşine ve gebelik sürecine fazla adapte olmasından kaynaklanmaktadır. Gebelik süreci boyunca eşi ile beraber aynı belirtileri gösterebilir. Özellikle mide bulantısı, kilo artışı ve karın şişliği gibi gebelik belirtilerini taşıyabilir.” şeklinde konuştu.

Belirtileri

Adet görmeme
Karnın şişmesi
Kilo artışı
Bulantı ve kusma
Bebeğin hareketlerinin hissedilmesi durumu
Dolgunlaşan göğüsler,

Belirtiler dokuz ay sürebilir

Bu durum genellikle bir iki ay sürer, ancak 9 aya kadar devam eden vakaları da olabilir.

Genel olarak doğum sancısı hissedip, doktora gidildiği zaman  ortaya çıkar diyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Yalancı gebeliğin, insanları kandırmakla ya da şizofreni vakaları ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Yalancı gebelik durumları içerisinde olan kadınlar, hamile anne adayı taklidi yapmazlar. Fizyolojik olarak beyinlerinin sunduğu gebelik belirtilerinden dolayı kendilerinin gerçekten hamile olduklarını zannederler.” dedi.

Sorunun çözümü sanıldığı kadar kolay ve basit değildir. Temelde psikolojik bir durum olması nedeniyle tedavisini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tek başına üstlenmemelidir. Rahatsızlık, Psikiyatrist ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından birlikte tedavi edilmelidir.

Negatif çıkan gebelik testlerinin ardından, yalancı gebelik yaşayan mevcut durum hastaya dikkatli ve sevecen bir şekilde aktarılmalıdır. Bu yaklaşım gebelik belirtilerinin gerilemesine neden olabilmektedir. Ayrıca rahatsızlığın temelinde yatan psikolojik işlev bozukluğunun tedavi edilebilmesi için destekleyici psikoterapi uygulaması önerilmektedir