Yalancı gebelik tanı ve tedavisi

Yalancı gebelik durumunu en kolay ve hızlı bir şekilde belirleyen yöntemin, ultrasonografidir.

Yalancı gebelik tanısı

Yalancı gebelik durumunu en kolay ve hızlı bir şekilde belirleyen yöntemin, ultrasonografi olduğunu belirten  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, kadın doğum uzmanı rutin olarak yapmış olduğu ultrason kontrolleri sırasında bebeğe ait kalp atımlarının olmadığını rahatlıkla fark edeceğini söyledi.

Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, gebelik kesesinin boş olduğunu ve gebeliğin olmadığını inceleyen kadın doğum uzmanı, bu durumda yalancı gebelik tanısını rahatlıkla koyacağını kaydetti.

Yalancı gebelik neden oluşur?

Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Yalancı gebelik, insan psikolojisinin bedeni şekillendirebilecek bir düzeyde etkiye sahip olduğunun en açık göstergesidir. Beyinde talamusun altında bulunan ve üçüncü ventrikülün tabanını oluşturan ön beyin bölgesinde yer alan hipotalamusun etkisi ile yaşanmaktadır. Hipotalamus, hipofiz bezi aracılığı ile beyin ve endokrin sistem arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır.” diyerek bu nedenle yaşanan psikolojik etkilerin, hormonlar ile bağlantılı olarak gelişim göstermesine neden olduğunu söyledi.

Yalancı gebeliğin ortaya çıkmasına neden olan psikolojik süreçleri özetleyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, bu süreçleri
-Hamile kalmaya ve çocuk sahibi olmaya ilişkin ileri derecede bir isteğin olması ya da korku duyulması
– Daha önceki gebeliklerin düşük ile sonuçlanması
– Gebelikle ilgili yaşanan travmalar
– Cinsiyete ilişkin çelişkili duygular yaşanması
-Tüplerin bağlanması veya rahmin cerrahi bir müdahale ile alınmış olmasının ardından yaşanan ağır üzüntü durumu

şeklinde madde madde sıraladı.

Yalancı gebelik, genellikle hamile olmayı çok isteyen, infertilite sorunlarından dolayı çocuk sahibi olamayan ve menopoza giren kadınlar tarafından yaşandığının altını çizen Op. Dr. Akkaya, evlenmek isteyip de evlenemeyen kadınlarda da bu isteğin yoğun olması halinde, yalancı gebelik durumuna rastlandığını ifade etti.

Özetle yalancı gebeliğin kadınların çocuk sahibi olma isteği doğrultusunda beyinlerinin hamilelik konusundaki belirtileri gerçekleştirmesi denebileceğini söyleyen Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Hemen hemen gebeliğin başlıca belirtileri ortaya çıkarken, gebelik sürecinin de yaşanmasına neden olabilmektedir. Ancak bu durum belirtilerle sınırlı kalmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda, gebeliğin olmadığı tespit edilmektedir.” dedi.

Yalancı gebelik tedavisi

Yalancı gebelik psikolojik bir etkinin ürünü olması nedeniyle tedavisi de, psikiyatrist ile uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yürütülmesi gereklidir diyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Negatif çıkan gebelik testlerinin ardından, yalancı gebelik yaşayan hastaya dikkatli ve sevecen bir şekilde aktarılması gerekir. Genellikle bu yaklaşım gebelik belirtilerinin gerilemesine neden olmaktadır. Ayrıca yalancı gebeliğin temelinde yatan psikolojik işlev bozukluğunun tedavi edilebilmesi için destekleyici psikoterapi uygulaması önerilmektedir. Eğer bu durum gebelik testinin negatif sonuçlanmasına rağmen devam ediyorsa, hastaya uygulanan antipsikotik ilaçlarla olumlu sonuçlar alınabilmektedir.” şeklinde konuştu.