Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Antalya Vajinismus Tedavisi

Vajinismus, Türkiye’deki cinsel rahatsızlıklar içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. 

Vajinismus, kadınlarda fiziksel bir engel olmamasına rağmen korku, kaygı gibi psikolojik sebeplerle vajina etrafındaki kasların istem dışı kasılması durumuna verilen addır.

Türkiye’de kadınların %10’nunda görülen vajinismus, aslında hastalık olmayıp bir sorundur. Hastalık değilse; o halde bu sorunu nasıl tanımlayacağız? Vajinismusu kadın cinsel organının üçte bir dış kısmındaki kasların herhangi bir nedenle, cinsel birleşmeye izin vermeyecek ölçüde kasılması olarak tanımlamak mümkündür.

Bir başka ifadeyle  cinsel birleşme sırasında vajinayı çevreleyen kaslarda korku ve endişe sonucu yineleyici biçimde istemsiz kasılmalar olması ve cinsel birleşmenin gerçekleşememe durumudur. Vajinismusa cinsel ağrı bozukluğu da denmektedir. Vajinismus ülkemizde ve dünyanın pek çok başka yerinde pek çok kadında farklı derecelerde de olsa ortaya çıkabilmektedir.

Vajinismus, cinsel ilişkinin ağrılı olması ve vajinanın penis girişine, ve hatta doktor muayenesi ve tampon kullanımı gibi cinsel ilişki dışındaki girişlere izin vermeme şekillerinde kendini gösterebilir. Bu durum sıklıkla kızlık zarının (hymen) çok kalın olduğu, veya vajinanın çok dar olduğu gibi yanlış düşüncelere neden olmaktadır. Vajinal kaslar gerektiğinde, özellikle doğum sırasında bebeğin çıkmasına izin verecek şekilde, yani yaklaşık on kat kadar esneme özelliğine sahiptir. Cinsel birleşmenin hiç sağlanamaması, veya ağrılı olması ise vajinismusa, yani kolaylıkla tedavi edilebilecek psikolojik kökenli bir soruna işaret eder.

Vajinal kasların istem dışı kasılması anlamına gelen vajinismus, pek çok fiziksel, sosyal veya psikolojik rahatsızlık ve şikayeti beraberinde getirebilir. Bu durum doğuştan gelen fiziksel bir anomali değildir, cinsel terapi ve doğru egzersizler sayesinde kısa sürede aşılabilir.

Vajinismus Neden Olur?

Cinsellikle ilgili bilinçaltına yerleşmiş olan yanlış ve sağlıksız bilgiler, tutucu, yetersiz veya dengesiz cinsel eğitim, cinsellikle ilgili travmatik hikayelerin dinlenmesi veya birebir deneyimlenmesi, aile içindeki şiddet ortamı gibi etkenler vajinal kasların istemsiz kasılmasına yani vajinismusa neden olabilmektedir. Cinsel ilişki esnasında deneyimlenileceği düşünülen aşırı ağrı-acı-kanama, hamilelik korkusu, aile kaynaklı korkular, güvensizlik veya aşırı heyecan gibi etkenlerle de vajinismus tetiklenebilmektedir. Genital bölgelerle barışık olmama, rahat ve güvenli hissetmeme durumunda da sıklıkla görülür.

Vajinismus daha önceki travmatik bir deneyim sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Doğum, menopoz, rahim ameliyatları veya cinsel istismar da daha sonra vajinismusa neden olabilmektedir.

Sadece Kadının Sorunu mu?

Vajinismusun nedenleri çok büyük oranda psikolojik olmakla beraber nadiren fiziksel nedenlere de bağlı olabilir. Kuşkusuz vajinismus sadece kadının sorunu olmayıp çiftlerin ortak sorunudur.

Vajinismus Cinsel Birleşme Korkusu mudur?

“Vajinismus eşittir cinsel birleşme korkudur” diyebilmek tam olarak mümkün değil. Aslında sorunun yanıtı, hem evet hem hayır. Çünkü kimi zaman vajinismus, cinsel birleşme korku ile bir aradadır. Yani vajinismusluların büyük bölümünde hem kasılma hem de cinsel birleşme korkusu birlikte olur. Ancak bazı kadınlarda vajinismus olmamasına karşın, yani kasılma olmamasına karşın cinsel birleşme korkusu vardır. Bu kadınlar kasılmadan dolayı değil, cinsel birleşmekten korktukları için cinsel birleşme gerçekleştiremezler. Vajinismuslularda ise, cinsel birleşme korkusu olmasa bile, kasılma cinsel birleşmeye izin vermez.

Vajinismusun en temel belirtisi cinsel organdaki kasılmadır. Bununla beraber bir çok kadında, cinsel birleşmenin çok acı vereceği, içlerinin parçalanacağı, çok kanama olacağı, ölecekleri gibi korkular da olur.

Cinsel isteksizlik var mı?

Vajinismusluların çoğunlukla cinsel istekleri yerindedir. Cinsel istek duyarlar, seviştiklerinde uyarılır ve zevk alırlar, cinsel birleşme denenmediğinde de sürtünerek orgazm olabilirler. Ancak uzun süre devam eden vakalarda tekrarlayan cinsel birleşme denemelerinin yarattığı hayal kırıklıklarına bağlı olarak, zamanla cinsel ilişkiden kaçınma ve cinsel istekte azalma ortaya çıkabilmektedir.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus kadınlarda farklı şekillerde ve derecelerde kendini gösterebilir.

  • Cinsel birleşme esnasında veya sonrasında vajina girişinde ve içerisinde ağrı, batma veya yanma; sırt, karın ve bacaklar gibi diğer kas gruplarında da kasılma ve ağrı; aşırı stres ve hatta panik atak deneyimi.
  • Kadının bacaklarını kapatarak erkeği ve penisini kendisine yaklaştırmaması,
  • Vajinal kasların istemsiz kasılması ve kilitlenmesiyle cinsel birleşmenin vajina girişinde engellenmesi,
  • Cinsel birleşmenin tamamlanamaması, penisin sadece bir kısmının vajinaya girebilmesi,
  • Cinsel birleşmenin sadece belli pozisyonlarda sağlanabilmesi,
  • Vajina girişine fitil, tampon gibi materyallerin yerleştirilememesi,
  • Jinekolojik muayeneye izin vermeme

Vajinismus Ne Sıklıkla Görülür?

Ülkemizde her on kadından birinde vajinismus yaşandığı görülmektedir. Bunun dışında istatistisklere yansımayan vajinismus vakalarının da bulunduğu düşünülür. Çünkü çoğu kadın böyle bir şikayeti olmasına rağmen sorunun tam olarak ne olduğunu anlayamaz, bilse bile bunu kişisel bir yetersizlik olarak görüp utanç duyarak gizli tutmayı tercih eder.

Vajinismus Tedavisi Neden ve Nasıl Yapılamalıdır?

Vajinismus kadınlarda gereksiz bir korku/kaygı durumuna, yetersizlik hissine, özgüven eksikliğine, sosyal ve ailesel sorunlara, bunun dışında fiziksel ağrı ve diğer şikayetlere neden olabilmektedir. Daha önceki tatsız deneyimlerin sonucu olarak cinsel istekte azalmaya veya cinsel birleşmeden tamamen kaçınmaya sebep olabilmektedir.  İlişkilerde eşlerin birbirlerine karşı güvensizlik ve şüphe duymalarına yol açabilmekte, ve bazı durumlarda ilişkinin sonlanmasına kadar gidebilen istenmeyen bir süreci beraberinde getirebilmektedir. Eşleri tarafından anlayışla karşılanan pek çok kadın bunun aslında pek de iyi bir şey olmadığını, gurur kırıcı bir etkisinin olmasının yanında tanı ve tedaviyi de geciktirici, veya engelleyici bir gözmezden gelme durumuna yol açtığını bildirmektedir. Vajinismusun kendiliğinden düzelmesi durumuna ise pek rastlanmaz, yıllar süren bekleme sonucu yine olumsuzdur.

Vajinismus Hakkında Yanlış Bilinenler

  • Vajinismus, cinsel birleşme korkusu değildir. Cinsel birleşme konusunda korkuları olanlar vajina kasılması yaşamayabilir ve sorunsuz bir şekilde ilişkiye girebilir. Aynı şekilde cinsel birleşmeden korkmayan kadınlar vajinismus problemiyle karşılaşabilir.
  • Vajinismus cinsel isteksizlik anlamına gelmez. Ancak vajinismustan kaynaklanan sorunların tekrar etmesi sonucu yaşanabilen hayal kırıklığı cinsel istekte azalmaya, cinsel birleşmeden kaçınmaya sebep olabilir.
  • İstendiği halde cinsel birleşme sağlanamadığında kızlık zarının normalden fazla kalın, vajinanın çok dar olduğu gibi varsayımlarda bulunulur sıklıkla. Oysa böyle olduğu sanılan çoğu durumda bu doğru değildir. Vajina anatomik olarak oldukça esnek bir yapıdadır; vajen bölgedeki kaslar istemli veya istem dışı kasılmadığı sürece giriş ve çıkışlara izin vermemesi düşünülemez.
  • Kızlık zarının alınması vajinismus problemini çözmez, hatta rahatsızlıkları arttırabilmektedir.

Vajinismus Tedavisi Yöntemi Olarak Cinsel Terapi

Vajinismus şikayeti olan kadınların her şeyden önce gevşemeleri gerekir. Oysa gevşeme özellikle bu tip durumlarda bir beceri olarak karşımıza çıkar; gevşemeye karar vermek yeterli olmaz ve hatta daha çok kaygıya sebep olabilir. Gevşemenin öğrenilmesi gerekir.

Vajinismus tedavisinde en etkili yol cinsel terapi ve doktorunuzun önereceği kegel ve nefes egzersizleridir. Merkezimizde uygulanan cinsel terapi, ev ödevleri ve doğru egzersizler sayesinde varsa korku ve kaygılarınızdan arınacak, istem dışı kasılmalara son verebileceksiniz.

8 seanslık bir cinsel terapi sonrasında kadınlar, korkularının ve vajinismusa bağlı yaşadıkları problemlerin aslında ne kadar önlenebilir ve yersiz olduğunu anladıklarını ifade etmektedir.

Kendiliğinden düzelir mi?

Vajinismus, çok nadiren kendiliğinden düzelse de en genellikle vakalarının büyük bir çoğunluğu yıllarca beklemelerine rağmen herhangi bir düzelme göstermezler. Vajinismusta günümüzdeki en etkili tedavi yöntemi cinsel terapidir. Haftada bir yapılan seanslardan oluşan toplam sekiz hafta süren cinsel terapi ile başarı oranı çok yüksektir.