Cinsel isteksizlik

Cinsel isteksizlik tek bir nedene bağlı olamayabilir diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya , “Sorunun neden yada nedenleri  tüm yönleriyle araştırılmadır” dedi.

Cinsel isteksizlik kaygı  yaratıyor

Cinsel isteksizliğin kadınların  yaklaşık yüzde otuzunu etkileyen  önemli  bir durum olduğuna  dikkat çeken   Op.Dr.Akkaya , “ Cinsel isteksizlik kaygı  yaratıyor. Kadınların depresyona girmesine neden olabiliyor. Hatta  eşler arasında ciddi çatışmalar  yaratıyor.” dedi.

Azalmış cinsel istek bozukluklarını, kadının cinselliği başlatmak ya da partnerinden gelen uyarıya  yanıt verecek ruh halinde olamaması durumu  olarak tanımlayan Op.Dr.Akkaya, “Cinsel sağlık için  önemli olan sorunun  zamanında belirlenmesidir. Cinsel istek, sadece psikolojik bir durum gibi görünse de sıklıkla hormonal dengesizlik ya da  fiziksel bir durumdan  kaynaklanabilir” şeklinde konuştu.

Cinsel Soğukluğun Nedenleri Nelerdir?

Fiziksel Faktörler

Yaşlanma ve menopoz, cinsellikten uzun süre uzak kalmak, kullanılan bazı ilaçlar, alkolizm, böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği, tiroid hastalıkları, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklar, multipl skleroz, Parkinson gibi nörolojik problemler, ameliyatla rahmin alınması, hormonal dengesizlikler, doğumdan sonraki lohusalık ve emzirme dönemleri, cinsel organlarının yapı ve fonksiyonlarının bilinmemesi, rahim ağzı enfeksiyonları, vajinal mantar, trikomonas gibi vajen enfeksiyonları, vajen akıntıları, yaşa bağlı hormonal yetersizlikten kaynaklanan kuruluk, ameliyat sonrası meydana gelmiş yapışıklıklar gibi cinsel hayatı etkileyecek jinekolojik rahatsızlıklar, ilişkide ağrı hissetmedir.

Psikolojik Faktörler

Vaginismus, aşırı stres, eşler arasındaki geçimsizlikler ve çatışmalar, homoseksüellik, evlilikle ilgili problemler, beden şekli ile ilgili kaygılar, bıkkınlık, cinsel travmalar, tecavüz, ailede birinin ölümü, çocuk doğumu, taşınma gibi önemli yaşam olayları, ilişkiye gerekli özenin gösterilmemesi, cinsel ilişki ile bazı olumsuz anıların yerleşmesi, cinsel ilişkide bulunmanın bir suç veya günah olarak algılanması, anksiyete ve depresyondur.

Nedenleri toparlayacak olursak, bir kısmı erkeklerin sebep olduğu, bir kısmı kadınların kendilerinden gelen ve bir kısmı da çevre ile ilgili nedenlerdir. Kadınların yaklaşık %1’de gerçekten fiziksel bir sorun  vardır.

İlişkide ağrı olması en sık görülen sebeptir. Kadının ilişkide ağrısının olması vajinismusa bağlı olabileceği gibi vajinismus isteksizliğin sonucu olarak da gelişmiş olabilir. Kadın hamile kalıp çocuk doğurmuş olsa bile cinsel ilişkide ağrı hissetmesi vajen etrafı kaslarını istemsiz olarak ilişki sırasında kasmasına bağlı olabilir.

Cinsel ilişkide isteksizlik, kullanılan ilaçlar nedeniyle de olabilir. Özellikle doğum kontrol hapları bunun en sık sebebidir. Doğum kontrol hapı kullanan bazı hastalarım kendilerini “erkek gibi” hissettiklerini ifade ediyor. Bu tip sorunlar yaşayan kadınların korunma yöntemi olarak hormonsuz bir yöntem seçmesi gereklidir. 3 aylık iğne kullanmak da aynı şekilde isteksizlik yapabilir. Menopoza girmek için kullanılan ilaçlar mesela aromatoz inhibitörleri, GNRH agonist veya antagonistleri meme kanserinde kullanılan tamoksifen isteksizlik yapan ilaçlardandır. Alerji için kullanılan antihistaminikler de isteksizlik yapabilir. Amiltiriptilin depresyon için kullanılan bir ilaçtır ve cinsel isteksizlik yapabilir. Citalopram, nefazodone, trazodone gibi serotonerjik ilaçlar olan antidepresanlar da cinsel isteksizlik yapar. Prolaktinoma hastalarının kullandığı bromokriptin ilacı da cinsel isteksizlik sebebidir. Bazı antibiyotikler ve steroid gibi ilaçlar da cinsel isteksizlik nedeni olabilir.

Tansiyon hastası olan kadınlarda da cinsel isteksizlik tansiyon hastalığına veya kullanılan tansiyon ilacına bağlı olabilir. Eşte ağzı koku veya sigara kokusu varsa, bu durumlar da cinsel isteksizlik sebebi olabilir. Kadının sigara ve alkol kullanımı da cinsel istekte azalmaya sebep olur. Kronik hastalıklar da kadınlarda cinsel isteksizliği ortaya çıkartabilir.

Cinsel İsteksizlik Tedavisi

Cinsel istek bozukluklarında tedaviye başlamadan önce  tam bir  jinekolojik muayene yapılmalıdır.

Jinekolojik muayene sırasında kadının cinsel hazzını etkileyebilecek fiziksel nedenler araştırılmalı,  cinsel ilişkide ağrıya neden olabilecek durumlar  değerlendirilmelidir. Kadının varsa kronik rahatsızlıkları, nörolojik sorunları, kullandığı ilaçlar dikkatle  incelenmelidir. Kadınlarda cinsel isteksizlik sorununu çözmek için herhangi bir tedaviye başlamadan önce hekime kullanılan ilaçların listesi mutlaka gösterilmelidir.

Cinsel isteksizlik %1 oranla fiziksel nedenlere bağlıdır. Bu tür durumlarda  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı veya ilgili branş hekimi tarafından nedene yönelik tedaviler uygulanır.

Daha sonra herhangi bir sorun görülmeyen ve cinsel isteksizlik problemi psikolojik nedenlere bağlı olduğu düşünülen kadınlara cinsel terapi uygulanır.