Vajinismus bir hastalık değildir

Vajinismus bir hastalık değildir diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “tıbbi literatürde bir hastalık değil “vajinismus semptomu” olarak geçer .”dedi.

Vajinismus , bir hastalık değil, bir belirtidir

Vajinusmusun tıbbi literatürde bir hastalık değil “vajinismus semptomu” olarak geçtiğini vurgulayan Op.Dr.Abdulaziz Akkaya, kaygı bozuklukları içerisinde yer aldığını söyledi.

İrade dışı kasılma

Vajinismus tanım olarak, cinsel ilişkide “ön sevişme” olarak tabir ettiğimiz dönemde bir sorun olmamasına rağmen birleşme anı geldiğinde kadının kendisini kasarak eşiyle birleşmeye izin vermemesi durumudur.”

“İlişki sırasında vajinanın istemsiz kasılmasıyla birlikte penis adeta bir duvarla karşılaşmakta ve içeriye girememektedir. Vajinismus hastalarının pek çoğu cinsel ilişki sırasında yalnızca vajinalarını değil karın, kasık, bel, kalça kaslarını da kasabilmektedirler. Hatta sorunu ileri boyutta yaşayan hastaların ayak parmaklarından çene kaslarına kadar istemsiz kasılmalar gerçekleşebilmektedir.” şeklinde konuştu.

Cinsel ilişki sırasında yaşanan tüm bu kasılmaların özelliği kişinin iradesi dışında (yani kontrolsüz bir şekilde) gerçekleşmesidir. Tüm bu vücutsal kasılmalara bağlı kişilerde ilerleyen saatlerde “myalji” adını verdiğimiz yaygın kas ağrıları görülebilmektedir.

Antalya Vajinismus Tedavisi ile ilgili daha fazla bilgi alın..

 Negatif Bir Koşullanmadır

Bu  sorun, bazı durumlarda bir veya birkaç kez ağrılı ve kasılmalı cinsel birleşmeden sonra, hiçbir şekilde ilişkiye girememe şeklinde kendisini gösterebilir.” diyen Op.Dr. Akkaya, ”Kişi ilişkide acı çekme duygusunu bu şekilde bilinçaltına iyice yerleştirmiş olacaktır. Artık her ilişkide acı çekme düşüncesi yerleşerek, ‘negatif bir koşullanma’ (kendi kendisini şartlama) şeklinde zihne yerleşmektedir. Bu negatif koşullanma da ilişki sırasında kasılma sonucunda gerçekten de acı hissine neden olmaktadır.” dedi.

İlk Gece Korkusu mu?

Bazı cinsel terapistler tarafından de ilk gece korkusu olarak tanımlandığını söyleyen Op.Dr. Akkaya,” Gerçekten de bizim ülkemizde, vajinismus genelde ilk gece hakkında anlatılan abartılı söylemler sonucunda gelişmektedir. Yani ilk gece korkusu  sorunun en sık nedenlerindendir. İlk gecede aşırı derecede ağrı, acı ve kanama korkusu bu tip hastalarda   hat safhadadır. Bu yüzden vajinismus ‘ilk gece korkusu’ veya ‘gerdek gecesi korkusu’ olarak da bilinir.” dedi.