Dünya Osteoporoz Günü

Osteoporoz

20 Ekim Dünya Osteoporoz günü dolayısı ile bir bilgilendirme yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, hastalanma riskinin en fazla olduğu  dönemlerin  başında ileri yaşlar geldiğini söyledi.

Op.Dr.Akkaya, “Her yaş döneminde görülmekle birlikle genellikle yaşlılarda görülen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli sağlık sorunlarından biri de osteoporozdur.” dedi.

Her üç kadından biri

50 yaşın üzerinde her üç kadından birinde (meme kanserinden fazla) Osteoporoz görüldüğünün altını çizen Op.Dr.Akkaya, İnsanda kemik kaybının genellikle 40’lı yaşlardan sonra başladığını  ve kaybedilen kemikler kadar yerine yenisinin konmadığını söyledi. Menopoz sonrası kadınlarda kemik kaybının hızlandığına dikkat çeken  Op.Dr.Akkaya, “ BU aşamada kemik kaybını önleyici yöntemler kemik kaybını yavaşlatabilir. Kalsiyum, D vitamini ve proteinin yer aldığı iyi beslenme kemik kitle ve gücünün korunmasında önem taşımaktadır.” Dedi.

Osteoporoz diğer bir deyimle  kemik erimesinin  kemiklerde zayıflama ve kırık riskinin arttığı bir hastalık olduğunu ifade eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya,  “Çocukluktan itibaren yetersiz ve dengesiz beslenme, hareketsiz bir yaşam tarzı Osteoporozun temel nedenlerindendir. Osteoporozu önlemede en önemli iki faktörden biri güçlü kemik oluşumunu sağlamak, diğeri ise kemik kaybını önlemektir.” şeklinde konuştu.

Kemiklerdeki kalsiyum birikiminin  büyüme hızına bağlı olarak arttığını ve 25 yaş civarında en yüksek düzeye ulaştığını vurgulayan  Op. Dr. Abdulaziz Akkaya,  “30 yaşa kadar kemiğin kalsiyum miktarında önemli bir değişim olmaz. Bu yaştan sonra kalsiyum içeriğinde azalma başlar. Kemikteki kalsiyum kaybı menopozla birlikte hızlanır. Bu nedenle, osteoporoz riskinin azaltılmasında, büyüme çağındaki çocuklarımızın ve gençlerimizin yeterli kalsiyum alımı çok büyük önem taşır.” dedi.

Osteoporoz