Doğum kontrol haplarının kullanımı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, Doğum kontrol hapları (oral kontraseptif), ilk kullanılmaya başlanacağı zaman adetin başlamasının beklenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Adetin ilk günü bulunduğu güne denk düşen günün karşısındaki doğum kontrol hapı (oral kontraseptif) içerek başlanmalı ve her gün mümkün olduğu kadar aynı saatte olmak üzere 21 gün alınmalıdır.” dedi.

Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, kutu bittiğinde son tabletten birkaç gün sonra adet kanamasının başlayacağanı belirterek, “Bir sonraki kutuya, adet kanamasına bakılmaksızın mutlaka son tabletten 7 gün sonra başlanmalı ve tekrar 21 gün devam edilmelidir.” şeklinde konuştu.

21 gün ilaç 7 gün ara

Özetle 21 gün ilaç, 7 gün ara diye formüle edilebileceğini söyleyen Op. Dr. Akkaya, “Doğum Kontrol Hapı kullanımı bırakılmak istendiğinde mevcut kutu bittikten sonra beklenen kanama olur ve 4-6 hafta sonra normal yumurtlamanın olduğu adet dönemleri geri döner.” dedi.

İlacın bırakılması gereken durumlar

Özellikle haplar(oral kontraseptifler) ilk kullanılmaya başlandığında ortaya çıkan bazı şikayetler veya durumlar hapların hemen bırakılmasını gerektirdiğini vurgulayan Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Şiddetli baş ağrısı, migren nöbetleri, görme bozuklukları, göğüs ağrısı, şiddetli bacak ağrısı, ani sarılık gelişmesi gibi durumların yanı sıra ağır kazalar sonrası ve büyük ameliyatlar öncesinde ilaç kullanımına son verilmelidir.” dedi.