Gebeler oruç tutmamalı

Gebelik süresince anne adayının oruç tutması önerilmemektedir. Gebelik döneminde gün içine eşit olarak dağıtılmış 4-6 öğünde beslenilmeli ve sıvı alımına dikkat edilmelidir.

Gebelik süresince anne adayının oruç tutması önerilmemektedir. Bunun nedeni gebelik döneminde anne adayının yeterli miktarda sıvı gıda alması hamile olamayanlara göre fazlasıyla önemlidir. Anne adayının yeterli sıvı almaması ve annenin susuz (dehidrate) kalması erken doğuma neden olabilmektedir. Aynı şekilde gebe kadınların  kan şekeri diğer insanlara göre daha kolay düşme eğilimindedir , oruç sırasında uzun süre aç kalındığında bu durum gelişebilir ve bulantı, kusma, mide yanması, kabızlık gibi şikayetlerde artış görülebilir. Özellikle gebeliğinde riskli bir takım durumlar tespit edilmiş olan anne adaylarının (diabet, erken doğum tehtidi, kanama, çoğul gebelik, gelişme geriliği gibi) oruç tutmaları daha da sakıncalı olabilir. Gebelikte uzun süre aç kalmadan sık sık ve azar azar yemek yenmesi önerilir.

Gebelikte kan şekerinin düşmeye eğilimin doğal olarak artmış olması ve büyümekte olan bebeğin ihtiyaçlarının her geçen gün artması nedeniyle gebelik ve emzirme dönemi oruç tutmak için uygun bir dönem olarak kabul edilmemektedir.

Gebelik beslenmenin önemli olduğu bir dönemdir. Enerji tüketimi vitamin, mineral ve artan protein ihtiyacı nedeniyle iyi bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Gebe bir kadının oruç tutması sakıncalı

Anne adayının oruç tutması gerek kendi sağlığı ve bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çeşitli riskler taşıyabilir

Gebeler  oruçtan olumsuz etkilenir

Uzun süreli açlık saatleri olumsuz etkileyebilir. Özellikle kan şekerinin düşmesine bağlı halsizlik, baş ağrısı, sinirlilik gibi problemler yaratabilir. Mide şikayeti olan hastalarda asit üretimi artarak mide şikayetlerinin artmasına neden olabilir.

Açlık gebeleri normal kişilere göre fazla etkiler

Özellikle 3 aydan donra kan şeker düzeyi gebelik öncesine göre inişli çıkışlıdır. Yemek sonrası kan şekeri hızla yükselebileceği gibi açlık dönemlerinde daha çabuk düşebilir. Gebelik sırasında sık sık küçük miktarda yemek önerilir. Ayrıca gebeliğin ilk aylarında bulantı uzun süren açlıklarla çok daha kötü bir hal alabilir.

Oruç tutan gebeler iyi beslenmez

Yetersiz sıvı alımına bağlı idrar yolu enfeksiyonları, şişlikler, kansızlık, diş problemleri, düşük doğum ağırlıklı bebekler, erken doğum, uzun süren açlığa bağlı mide asitinde artma, mide yanması ve ekşime gibi problemler olur.

Oruç tutan anne adayları tutmayanlara göre daha fazla kilo alırlar

Uzun süren açlık beraberinde metabolizmanın hızını düşürür. Kadının hareket kabiliyetini azaltır. Daha az kalori harcanmasına neden olur ki bu da kişiye kilo alarak geri döner. Ayrıca akşam yenilen yemekler sindirim problemi yaratır.

Oruç tutma durumunda su içilmemesi gebeleri olumsuz etkiler

Özellikle sıcak günlerde su kaybı, normal kadınlara göre daha fazla artar. Su alamamaları bayılma ve düşmelere neden olur.

Gebelik döneminde tutulan oruç anne karnındaki bebeği olumsuz  etkiler

Çocuğun içinde bulunduğu amniyotik sıvının azalması çocuk hareketlerinde azalma yapar. Bebeklerde düşük kilolu doğumlara sebep olur. Ayrıca uzun süreli açlık sonucu mevcut olan yağ dokusu yıkılarak keton (yıkım maddeleri) oluşumuna neden olur. Bu da bebeğin beyin fonksiyonlarını etkileyebilir.

Hiçbir şekilde oruç tutmaması gerekenler

Anne adayı şeker hastalığı, gebelik şekeri, yüksek tansiyon gibi sorunlar varsa aç kalmamalıdır. Mide ülseri olanlar, karaciğer hastaları ve ishal şikayeti olanlar tutmamalıdır.

Oruç tutan gebeler extra vitamin alması yararlı mıdır?

Gebelikte aldığı vitaminler dışında gereksinimi yoktur.