Mantar enfeksiyonları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya’nın Hava sıcaklıkları ve mantar enfeksiyonları başlıklı  haberi Antalya Gazetesi ve  ajansbir haber sitelerinde yayınlandı.



13.07.2016

Hava sıcaklıkları ve mantar enfeksiyonları

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, yaz gelip sıcak ve nemli havalar arttığında tüm kadınlarda jinekolojik sorunlarda artış görüldüğüne dikkat çekerek; vajinal mantar enfeksiyonları konusunda kadınları uyardı.  

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, yaz gelip sıcak ve nemli havalar arttığında özellikle gebeler başta olmak üzere tüm kadınlarda jinekolojik sorunlarda artış görüldüğüne dikkat çekerek; vajinal mantar enfeksiyonları konusunda kadınları uyardı.

Hijyene dikkat edilmeli

Vajinal mantar enfeksiyonlarının yaz aylarında artmasının aslında mevsimle doğrudan ilgisi olmadığını daha çok hijyenik tedbirlerin yeterince alınmaması nedeniyle oluştuğunu ifade eden Op. Dr. Akkaya, ”Sıcak havalarla birlikte bu tip enfeksiyonların arttığını düşündürecek anlamlı bir veri yok. Vajinal mantar enfeksiyonları yaz mevsimi nedeniyle değil, hijyene dikkat edilmemesi nedeniyle artıyor. Özellikle yüzme havuzlarında temizliğe ve hijyene önem verilmemesi riski daha da artıyor. Bunun dışında havuzdan ya da duştan çıktıktan sonra iyi kurulanmamak, ıslak mayoyla beklemek vajinal mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlıyor.” dedi.

Duş almak önemli

Kadınların vajinal mantar enfeksiyonlarından korunmak suya girmeden hemen önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş almalı. Günlük olarak duş alınmadığı takdirde de vajen PH değeri olumsuz etkilenmekte ve enfeksiyon oluşumu artmakta. Duş alırken PH değeri nötral olan duş jelleri ya da sabunlar kullanılmalı.

Sentetik ve dar kıyafetler

Yaz aylarında aşırı sıcaklarda havalandırmayı bozan sentetikli olan iç çamaşırları kadınların giymemesi gerektiğini söyleyen Op.Dr.Akkaya, “Pamuklu giysilerin tercih edilmesi havalanmayı sağlayan önemli bir etkendir. Bunun dışında her gün ped kullanmak son derece sakıncalıdır. Sırf bu alışkanlıktan dolayı kadınlarda mantar oluşabilir. Kıyafetlerde özellikle dar pantolonlar tercih edilmemelidir. Genital bölgede deodorant, sprey, pudra gibi ürünleri kullanmaya gerek yoktur. Bunlarda genital bölgenin PH değerini bozan etkenlerdir. Bu nedenle hastalıkların oluşması daha kolay olur.” dedi

Nelere dikkat edilmeli?

Havuza yada denize girmeden önce ve çıktıktan sonra duş alınmalı.

Deniz veya havuza girildikten sonra ıslak mayoyla durulmamalı.

Duştan, denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra çok iyi bir şekilde kurulanmalı.

Suyun hijyeninden emin olmadıkça havuza girilmemeli.

Her gün duş alınmalı ve duş sırasında PH değeri nötral olan duş jelleri kullanılmalı.

İç çamaşırları pamuklu olanlardan seçilmeli ve her gün değiştirilmelidir. Sentetik çamaşırlardan kaçınılmalı.

Dar pantolon giyilmemeli.

Vajina içini yıkamaktan kaçınılmalı, vajinal duş ürünleri kullanılmamalı.

Ped kullanımı havasız bir ortam yarattığından, günlük olarak kullanılmamalı.

Genital bölge için bile üretilmiş olsa spreyler, deodorantlar, pudralar kullanılmamalı.