Sigara ve gebelik

sigara ve gebelik

Günde bir paket sigara içenlerde içmeyenlere oranla yüzde 10 daha fazla ölüm riski ve fetilite azlığı mevcuttur. Sigara kullanmayanlarda perinotoal mercalite (Doğum sırasında ölüm) 1000’de 23,5 bir paket sigara içenlerde 28,2 daha çok içenlerde 31,8 bulunmuştur. Sigara içen gebelerin çocuklarında konjenital kalp hastalıkları daha fazla görülür.

Sigara içimiyle plasenta previa, abrubtio plasenta EMR daha sık görülür. Erken doğum sigara içmeyenlerde yüzde 0,5 içenlerde yüzde 1,2 bulunmuştur. Yeni araştırmalarda ortalama doğum ağırlığı sigara içenlerde 150 – 440 gram daha azdır. Ağır sigara tiryakilerinde gebelik ayına göre küçük çocuk oranı üç kat fazladır.

Sigarayı ilk aylarda erken bırakan gebelerin çocuklarının normal doğdukları saptanmıştır. Sigara içenlerde plasenta daha ince kalsifakasyon odakları daha yaygın olarak bulunmuştur. Bu olayın hipoksiye bağlı bir adaptasyon reaksiyonu olduğu söylenmiştir.

Zararları çok büyük

Gebeliğinde günde 10 sigaradan fazla içen annelerden doğan çocukların boylarının akranlarına göre 1,5 cm kısa kaldığı, okuma ve matematikte yaşıtlarından geri kaldığı gözlenmiştir. Sigaranın anne iştahını azalttığı, annenin gebelikte daha az kılo aldığı ve çocuğunda aynı oranda geri kaldığı, çocuğun beslenmesini sigaranın doğrudan etkilediği bulunmuştur. Sigara içen kadınların kanındaki nikotin plasentaya hızla geçer, anneden fetuşa daha ince, kalsifakasyon odakları daha yaygın olarak bulunmuştur. Bu olayın hipoksiye bağlı bir adaptasyon reaksiyonu olduğu söylenmiştir. Zararlan çok büyük aktif aminoid transferi yavaş ve fetüsün kilo alışı zorlaşır. Sonuç; Gebelerin çocuklarının sağlıklı gelişmesi, ileride entellektüel performansları için sigaranın zararları anlatılmalı, en azından doğuma kadar terk etmeleri üzerinde ısrarla durulmalıdır. Anne sağlığı açısından düşük, şu kesesinin erken açılması ve düşüğe bağlı sebepler; çocuk sağlığı açısından, yeni doğan ölümleri, erken doğumlar, düşük kilo, günde 10 sigaradan fazla içenlerin çocuklarında mental gerilik okumada 4 ay, matematik performansta 5 ay geri kalma olayına rastlanır. Ayrıca bir santim boy kısalığı gibi olumsuz etkiler de anne adaylarına anlatılmalıdır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Abdulaziz Akkaya’nın  Sigara ve Gebelik konusunda gazetede yazdığı köşe yazısı.

sigara ve gebelik