Adet Düzensizliği

Adet düzensizliği değişik nedenlere bağlı olabilir.  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya adet düzensizlikleri ile ilgili yaptığı açıklamada, her adet düzensizlik tipinin kendine özgü nedenleri ve tedavi şekilleri olduğunu söyledi.

Tedavi tanıya göre değişir

Normal bir adet kanaması düzeni olan bir kadının ortalama 28 günde bir kanama gördüğünü ve bu kanamanın ortalama 3-7 gün arasında devam ettiğini belirten Op. Dr. Akkaya, “İlk günlerde nispeten daha fazla olan kanama yavaş yavaş azalarak en geç 7 günde tamamen biter. Tüm bu adet dönemi boyunca kadın ortalama olarak yaklaşık 40 mililitre kan kaybeder.” şeklinde konuştu. Bu düzenden sapmanın düzensiz kanama veya adet düzensizliği olarak tanımlandığını ifade eden Op. Dr. Akkaya,” Her düzensizlik tipinin kendine özgü nedenleri ve tedavi şekilleri vardır. Örneğin üreme çağında olan kadınlarda adet düzensizliğinin en sık görülen nedeni gebeliktir. Bu nedenle düzensiz kanaması olan bir kadında mutlaka gebelik göz önünde tutulmalıdır” dedi.

Nedeni belirlenmeli

Adet düzensizliğine hormonal değişimler, yumurtalık kistleri, endometriyal hiperpilazi yani rahim içini döşeyen tabakadaki fazla büyüme, rahimde ya da rahim ağzındaki polipler, miyomlar ve nadiren rahim kanseri gibi etkilerin de neden olabileceğine dikkat çeken Op.Dr.Akkaya, “Tedavinin yapılabilmesi için adet düzensizliğine neden olan etkenin mutlaka belirlenmesi gerekir. Bu yüzden kadına jinekolojik muayene yapılarak adet düzensizliğine sebep olan etken belirlenmelidir.” şeklinde konuştu.