Adet sancısı

Adet sancısı,  kadınların gereksiz yere katlandığı bir ağrıdır.

Ağrılı Adet Görme (Dismenore)

Ağrılı adet görme ile ilgili bir bilgilendirmede bulunan Kadın Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, adet kanaması sırasında ya da hemen öncesinde kasıklarda ortaya çıkan rahatsızlık ve kramp tarzında ağrılara ağrılı adet görme (Dismenore) adı verildiğini söyledi.

Gereksiz yere katlanılan ağrı

Ağrılı adet görmenin gerekli incelemeler sonrası etkili bir şekilde tedavi edilebildiğinin altını çizen Op. Dr. Akkaya, dismenorenin bu nedenle kadınların gereksiz yere katlandığı bir ağrı olduğunu vurguladı.

Adet sancısı genellikle adet görmeden önceki ilk 24 saat içinde başlar, adet görmekle beraber şiddeti kısa süreli olarak artar ve adet döneminin bitmesine kadar giderek hafifler.” diyen Op. Dr.Akkaya, “Bulantı-kusma, halsizlik, ishal, kramplara ek olarak şiddetli belağrısı ve başağrısı sancıyla beraber sık görülen diğer belirtilerdir. Ağrının çok şiddetli olduğu durumlarda bayılma bile ortaya çıkabilir.” dedi.

Ne zaman doktora başvurulacak

Eğer ağrılar; normal zamanında gelen bir adet kanamasına eşlik etmiyorsa, her zaman olduğundan çok daha şiddetli ise, 2-3 günden daha uzun sürüyor ise, her zaman olandan daha farklı ise mutlaka bir doktor kontrolünden geçilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Akkaya, “Adet sancıları ağrı kesicilerle kontrol altına alınabiliyorsa ve başka bir jinekolojik belirti yoksa jinekolojik muayene gerekli değildir. Ancak adet sancıları çok şiddetli olup genel iyilik halini etkilemeye başlamışsa ve/veya iş kaybına neden oluyorsa mutlaka jinekolojik değerlendirme yapılmalı etkili bir tedavi uygulanmalıdır.”  dedi.