Dünya Meme Sağlığı Günü

Meme Sağlığı

Meme Sağlığı, için kadınlar düzenli aralıklarla kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.

 

Meme kanserinde erken tanının önemini vurgulamak amacıyla 15 Ekim’in  Dünya Meme Sağlığı Günü olarak kutlandığını hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğuna dikkat çekti.

En az 25.000 kadın

Türkiye’de yılda en az 25.000 kadının meme kanserinden etkilendiğini ifade eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, meme kanserinin, deri kanserlerinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirterek, kadınlarda kansere bağlı ölüm nedenleri arasında, akciğer kanserinden sonra meme kanserinin ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Erken evrelerde tanı konulan meme kanserlerinin tedavi edilme oranlarının yüksek olduğunun altını çizen Op. Dr. Akkaya, “ Eğer erken tanı konulmaz ve daha  ileri evrelerde tanı konursa  hem yaşam süreleri kısıtlı hem de uygulanılan tedaviler hastalar için yaşam kalitesini düşürmektedir.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de tanı konulan meme kanserlerinin yarıdan fazlasının ileri evreler olduğunu söyleyen Op. Dr. Akkaya, kadınların düzenli aralıklarla kendi kendine meme muayenesi yapmasının önemine işaret etti.

 

Meme Sağlığı