Tüm kadınların sağlıklı menopoz dönemi geçirmeleri dileğiyle… 18 Ekim Dünya Menopoz Günü kutlu olsun.
Op.Dr.Abdulaziz Akkkaya
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Dünya Menopoz Günü
18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısı ile bir açıklama yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Uluslararası Menopoz Topluluğu ve Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyadaki kadınların menopoz ve menopoz ile ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim’i Dünya Menopoz Günü olarak kabul etmiştir.” dedi.
Menopozun; “Tedavisi mümkün olmayan sorunların yaşandığı ve yaşlanmanın başlangıcı olarak görülmesinin bu süreci zorlaştıracağını ifade den Op.Dr.Akkaya, menopozun yaşamın doğal bir evresi olduğunu söyledi.
Bir yıl boyunca adet görmeme
Menopozun kelime anlamı, kadının adet kanamalarının, dolayısıyla üremenin olmamasıdır. Menopoz sürecinde yumurtalıklar yumurta üretmeyi kesmeye başlar; kadınlık hormonlarının üretimi azalmaya başlar ve sonrasında da tamamen durur. Genellikle bu dönemde adet kanamalarının aralıkları seyrekleşip sonrasında tamamen kesilirken, bazen bir anda da kesilebilir. Bir yıl boyunca adet görülmemesi menopoz olarak tanımlanmaktadır.
1,2 milyar kadın
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2030 yılına kadar 50 yaş ve üzerindeki kadınların sayısının 1,2 milyarı bulacağını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, bu kadınların neredeyse tamamının yaşamlarının geri kalanını menopoz ile birlikte geçireceklerine dikkat çekti.
Dünyada menopoza girme yaşının ortalama 50-52 yaş civarı Türkiye’de ise 47-49 yaş civarı olduğunu belirten Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Menopoza giriş birdenbire ve aniden olmamakta yıllarca devam eden bir sürecin sonunda ortaya çıkmaktadır. “ dedi.
Ortalama yaşam süreleri dikkate alındığında kadınların, yaşamlarının büyük bir bölümünü menopoz sonrası sağlık sorunlarıyla geçirdiğine dikkat çeken Op. Dr. Akkaya, “Kadınlar için menopoz sonrası yaşam sürecinin uzaması ve menopoz sonrası sağlık sorunlarıyla karşılaşma riskinin artması nedeniyle bu dönem toplum sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır. “ dedi.
Yaşam kalitesini düşürüyor
Menopozdaki temel değişiklik kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azalmasıdır. Herkeste aynı olmamakla birlikte, kadınlık hormonlarının azalmasıyla bazı belirtiler oluşmaya başlar. Bunun sonucunda kadında, başta ateş basmaları, terleme, çarpıntı olmak üzere, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, unutkanlık, halsizlik, cinsel istekte azalma, kemik erimesi ve buna bağlı kırıklar, damar sertliği, diğer kalp-damar sistemi hastalıkları gelişme eğilimi, cinsel organlarda atrofi, kuruluk, ağrılı ilişki, idrar kaçırmaya kadar varan üriner sistem sorunları ortaya çıkabilmektedir. Hormonal değişikliklerden dolayı bütün bu yaşananlar fizyolojik olaylardır.
Tıbbi destek alınmalı
Menopoz dönemindeki kadınların herhangi bir şikayeti olmasa bile konuyla ilgili doktorlarından tıbbi destek almasını tavsiye eden, Op.Dr.Abdulaziz Akkaya, menopoza bağlı olarak ortaya çıkabilecek sorunların kadınların yaşam kalitesini düşürdüğünü gibi kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi birtakım önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına da sebep olabildiğini söyledi. Menopoz ve sonrasında kadınlarda meme kanseri ve diğer jinekolojik kanserler daha sık görülmektedir. Bu nedenle tüm kadınların menopoza geçiş ve sonrasında mutlaka sağlık kontrollerini yaptırmaları, mamografi, jinekolojik ultrasonografi, rahim ağzından sürüntü (pap smear) taramalarını yaptırmaları şarttır.
Sağlıklı menopoz için
1.Bedensel etkinliği arttırmak için her gün veya en azından haftada birkaç gün en az 30 dakika orta düzeyde bedensel etkinlik yapılması önerilmektedir.
2.Kafein, şeker, tuz ve alkol tüketiminin azaltılması/engellenmesi uygundur.
3.Sigara içilmemesi gerekir.
4.Yağdan fakir, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi, yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini içeren gıdaların tüketilmesi önerilir.
5. Düzenli ve yeterli uyku uyunması , uykusuz kalınmaması önerilir.
6. Kan basıncı, kolesterol ve diğer kalp hastalığı riskleri için düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması uygundur.
7.Kemik erimesinin olup olmadığının araştırılması için hekime başvurulması, gerekli görüldüğünde hekim(ler) tarafından gerekli desteklerin sağlanması gerekir.