Dünya Menopoz Günü

Tüm kadınların sağlıklı menopoz dönemi geçirmeleri dileğiyle… 18 Ekim Dünya Menopoz Günü kutlu olsun.

Op.Dr.Abdulaziz Akkkaya
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Dünya Menopoz Günü

18 Ekim Dünya Menopoz Günü dolayısı ile bir açıklama yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Uluslararası Menopoz Topluluğu ve Dünya Sağlık Örgütü tüm dünyadaki kadınların menopoz ve menopoz ile ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim’i Dünya Menopoz Günü olarak kabul etmiştir.” dedi.

Menopozun; “Tedavisi mümkün olmayan sorunların yaşandığı ve yaşlanmanın başlangıcı olarak görülmesinin bu süreci zorlaştıracağını  ifade den Op.Dr.Akkaya, menopozun yaşamın doğal bir evresi olduğunu söyledi.

Bir yıl boyunca adet görmeme

Menopozun  kelime  anlamı,  kadının  adet  kanamalarının, dolayısıyla  üremenin  olmamasıdır. Menopoz sürecinde yumurtalıklar yumurta üretmeyi kesmeye başlar; kadınlık hormonlarının üretimi azalmaya başlar ve  sonrasında  da  tamamen durur.  Genellikle bu  dönemde  adet  kanamalarının  aralıkları  seyrekleşip sonrasında  tamamen kesilirken, bazen bir anda da kesilebilir. Bir yıl boyunca adet görülmemesi menopoz olarak tanımlanmaktadır.

1,2 milyar kadın

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2030 yılına kadar 50 yaş ve üzerindeki kadınların sayısının 1,2 milyarı bulacağını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, bu kadınların neredeyse tamamının yaşamlarının geri kalanını menopoz ile birlikte geçireceklerine dikkat çekti.

Dünyada menopoza girme yaşının ortalama  50-52 yaş civarı Türkiye’de ise 47-49 yaş civarı olduğunu belirten  Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Menopoza giriş birdenbire ve aniden olmamakta yıllarca devam eden bir sürecin sonunda ortaya çıkmaktadır. “ dedi.

Ortalama yaşam süreleri dikkate alındığında kadınların,  yaşamlarının  büyük  bir  bölümünü  menopoz  sonrası  sağlık  sorunlarıyla geçirdiğine dikkat çeken Op. Dr. Akkaya, “Kadınlar  için  menopoz  sonrası yaşam sürecinin uzaması ve  menopoz  sonrası sağlık sorunlarıyla  karşılaşma  riskinin  artması  nedeniyle  bu  dönem  toplum  sağlığı  açısından  da  büyük  önem  taşımaktadır. “ dedi.

Yaşam kalitesini düşürüyor

Menopozdaki temel değişiklik kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azalmasıdır. Herkeste aynı olmamakla  birlikte, kadınlık hormonlarının azalmasıyla bazı belirtiler oluşmaya başlar. Bunun sonucunda kadında, başta ateş basmaları, terleme, çarpıntı olmak üzere, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon, unutkanlık, halsizlik, cinsel istekte azalma, kemik erimesi ve buna bağlı kırıklar, damar sertliği, diğer kalp-damar sistemi hastalıkları gelişme eğilimi, cinsel organlarda atrofi, kuruluk, ağrılı ilişki, idrar kaçırmaya kadar varan üriner sistem sorunları ortaya çıkabilmektedir. Hormonal değişikliklerden dolayı bütün bu  yaşananlar fizyolojik olaylardır.

Tıbbi destek alınmalı

Menopoz dönemindeki kadınların herhangi bir şikayeti olmasa bile konuyla ilgili doktorlarından tıbbi destek almasını tavsiye eden, Op.Dr.Abdulaziz Akkaya,  menopoza bağlı olarak ortaya çıkabilecek sorunların kadınların yaşam kalitesini düşürdüğünü gibi kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi birtakım önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına da sebep olabildiğini söyledi. Menopoz ve sonrasında kadınlarda meme kanseri ve diğer jinekolojik kanserler daha  sık görülmektedir. Bu nedenle tüm kadınların menopoza  geçiş  ve  sonrasında  mutlaka  sağlık  kontrollerini  yaptırmaları,  mamografi,   jinekolojik ultrasonografi, rahim ağzından sürüntü (pap smear) taramalarını yaptırmaları şarttır.

Sağlıklı menopoz için

1.Bedensel etkinliği arttırmak için her gün veya en azından haftada birkaç gün en az 30 dakika orta düzeyde bedensel etkinlik yapılması önerilmektedir.
2.Kafein, şeker, tuz ve alkol tüketiminin azaltılması/engellenmesi uygundur.
3.Sigara içilmemesi gerekir.
4.Yağdan fakir, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi, yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini içeren gıdaların  tüketilmesi  önerilir.
5. Düzenli ve yeterli uyku  uyunması , uykusuz kalınmaması önerilir.
6. Kan  basıncı, kolesterol ve diğer kalp hastalığı riskleri için  düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması uygundur.
7.Kemik erimesinin olup olmadığının araştırılması için hekime başvurulması, gerekli görüldüğünde hekim(ler) tarafından gerekli desteklerin sağlanması gerekir.