Rahim içi araç ( RİA ) olarak adlandırılan spiral hakkında merak edilen konularla ilgili bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, Rahim içi araç ( RİA ) olarak adlandırılan spiralin, rahim içine uygulanan doğum kontrol yöntemlerinden birisi olduğunu söyledi.
Takip edilme zorunluluğu yaratmadığı ve güvenilir yöntemler arasında yer aldığı için en sık tercih edilen uygulamalardan birisi olan Rahim içi araç (RİA) , ancak klinik şartlar altında, kadın doğum uzmanları tarafından uygulanmalı ve çıkartılmalı diyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, Spiral takılması planlanan kadının öncelikle kadın doğum uzmanı tarafından muayenesinin yapılması gerektiğini vurguladı.
RİA’nın , genital enfeksiyon, anormal akıntı, gebelik ve spiral için uygun olmayan herhangi bir durumunun olup olmadığının değerlendirilmesinden sonra pratik bir şekilde rahim içine yerleştirilmesi gerektiğini ifade eden Op.Dr.Akkaya, “ Spiralin takıldıktan sonra: Adet gecikmesi, Şiddetli kasık ağrısı ve kramp, Anormal vajinal kanama, Ağrılı adet görme,Kötü kokulu akıntı, Adet dönemlerinde ve cinse ilişki sonrasında kötü koku, Ateş ve titreme hali, Spiralin eş tarafından hissedilmesi gibi durumlarda mutlaka kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.” dedi.
Spiral, düşükle sonuçlanan gebeliklerde ya da kürtaj operasyonlarından hemen sonra güvenle takılabilmektedir. Herhangi bir risk durumu yoktur.
Doğumdan 6 hafta sonra, vücut gebelik sürecindeki fizyolojik yorgunluğunu attıktan sonra yapılan jinekolojik muayenenin ardından herhangi bir sorun bulunmuyorsa, spiral güvenle takılabilmektedir. Bu süre zarfı sezaryen ile doğumlarda da tercih edilmektedir.
Doğumdan sonraki ilk 48 saat içerisinde de RİA takılabilir. Ancak bu durum sağlık hizmetlerine ulaşma olanağı olmayan kadınlara uygulanmaktadır. Özellikle bebeğin eşinin çıkarılmasından sonra 10 dakika içerinde takılması önerilmektedir. Fakat bu uygulamanın rahmi delme ve rahim dışına çıkma olasılığı çok yüksektir.