Doğum ve Lamaze Tekniği

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, doğum ağrısını (doğum sancısı) azaltmak için ne gibi yöntemler uygulandığı konusunda bir bilgilendirme yaptı.

Doğum Ağrısı (Doğum Sancısı)

Doğum ağrısı veya başka bir deyişle sancısının doğum başladıktan sonra karında, kasıklarda ve belde hissedilen, belli aralıklarla gelen ve geçen bir ağrı olduğunu ifade eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, Doğum ağrısı anne adayları arasında çok farklılık gösterir. Bazı anne adayları çok hissettiklerini söylerken bazıları az doğum ağrısı (doğum sancısı) hissettiklerini söylüyor. Bazı anne adayları bu ağrılar sırasında bağırır, bazen hiç ses bile çıkarmadan doğum yapanları görüyoruz.” dedi.

Ağrı eşiği önemli

Doğum ağrılarının (doğum sancısı) şiddetinin kişiler arasında farklılık göstermesi sosyokültürel çevrelerinden, daha önce etraflarından duydukları hikayelerden, kişinin ağrı eşiğinden kaynaklanıyor.” diyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya , “Ağrı eşiği sadece doğum ağrısının değil her tür ağrının kişiler arasında farklı şiddetlerde hissedilmesini sağlar. Ancak doğum ağrısında en önemli faktör annenin bilinç ve bilgi düzeyi ile sosyokültürel çevresidir. Kimi anne adayı bu ağrının adeta çok hissedilmesi gerektiğine inanır ve böyle duymuştur, böyle öğrenmiştir bu nedenle çok şiddetli hisseder. Kimi anne adayı da bilinçli ve sakin olarak bu ağrıyı hafif hissederek de doğumu yapabileceğini bilir.” şeklinde konuştu.

Lamaze yöntemi (Lamaze eğitimi, metodu)

Doğum ağrısını (doğum sancısı) azaltmak için uygulanan Lamaze yönteminin (Lamaze eğitimi, metodu) normal doğumun doğal, sağlıklı , korkusuz ve mutlu bir şekilde gerçekleşmesini amaçladığını belirterek, “Lamaze yöntemi doğum öncesi anne adayının doğum hakkında bilgilendirilmesi, eğitilmesi, doğum sırasında anne adayına moral destek verilmesi, nefes egzersizleri ile rahatlama ve gevşeme gibi teknikleri içerir.” dedi.
Solunum egzersizleri hastanın hem sancılara daha kolay dayanmasını sağlar hem de gevşemesini ve bebeğe daha çok kan gitmesini sağlar.
Anne doğum sırasında sancılar geldiğinde yavaşça ve derin nefes alarak sancının geçmesini beklemelidir. Bu sırada çok hızlı nefes alıp vermek doğru değildir, ellerinizde uyuşmalara, kasılmalara sebep olabilir. Sancı azalırken gülümsemeye ve rahatlamaya çalışın. Sancı geçtikten sonra bir dahaki sancıya kadar dinlenmelidir.
Lamaze‘nin normal doğumu desteklemek ve teşvik etmek için belirlediği kriterler:
1- Doğum kendiliğinden başlamalıdır.
2 – Doğumda annenin tamamen hareket özgürlüğü olmalıdır.
3- Anneye doğum boyunca moral ve fiziksel destek verilmelidir.
4- Rutin (her doğum yapan gebeye uygulanan) uygulamalardan kaçınılmalıdır.
5- Doğum sırasında ayakta ve doğal pozisyonlarda anne doğal olarak ıkınmalıdır.
6- Doğumdan hemen sonra anne ve bebek tenleri bir araya gelmelidir ve zorunlu olmadıkça ayrılmamalıdırlar, her fırsatta emzirme sağlanmalıdır.
Lamaze‘nin amacı doğumun tamamen doğal olarak ve güvenle, mutlulukla yaşanmasıdır.
Lamaze eğitimlerinde sadece annelere değil baba adaylarına da eğitim verilir. Baba adayları isterlerse sancı zamanında annenin yanında olurlar, bu anda anne için ne kadar faydalı olabileceklerini öğrenirler.

Doğum ağrısını(doğum sancısı) azaltmak için diğer yöntemler

– Annenin doğum sancılarını çektiği dönemde hareket etmesi ve ayağa kalkması ağrıların hafiflemesini sağlar. Annenin sürekli sırt üstü yatakta sabit kalması ağrının hafiflemesini engeller.
– Sancılar sırasında annenin yatakta kalçasını sağa-sola çevirmesi sancıyı azaltabilir.
– Annenin ses çıkarması, mırıldanması, inlemesi de doğum ağrılarını az hissetmesini sağlar.
– Müzik dinlemek annenin rahatlamasını, gevşemesini, sancıları hafif hissetmesini sağlar.
– Annenin güzel hayaller kurması sancıları hafif hissetmesini sağlar.
– Annenin bel ve kuyruk sokumu bölgesine masaj yapılması ağrısını azaltır.
– Annenin omuz ve beline masaj yapılması ağrısını azaltır.
– Sıcak ıslak bezlerin annenin beline uygulanması ağrısını azaltır.
– Sıcak su ile duş almak ağrıları azaltır.
– Annenin sancı odasında bir objeye odaklanması ve ona konsantre olması ağrıları hafif hissetmesini sağlar. Bu obje bir süs eşyası veya duvar saati, doğum odasında bir alet, eşya v.b olabilir.
– Annenin karnına hafif hafif masaj yapması sancılarını azaltır.
– Anneye doğum sırasında destek olan bir yardımcının annenin ayaklarına ve bacaklarına masaj yapması ağrısının azalmasını sağlar.
Bunların dışında annenin gebelik boyunca egzersiz yapması (normal egzersizler, yürüyüş, yüzme ve plates gibi..) doğumunun daha rahat geçmesine yardımcı olur.