Su İçinde Doğum

Su İçinde Doğum yani suda doğum anne adayları arasında çok merak edilen konulardan birisidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, su içinde doğum un  bilinenin aksine çok yeni bir doğum tekniği olmadığını söyledi.

İlk su içinde doğum

Bilinen ilk suda doğumun, 1803 yılında Fransa’da yapıldığını ifade eden Op.Dr. Akkaya, “İlk su içinde doğum, doğumu çok uzayan bir  bir kadının doğumunu kolaylaştırmak amacıyla sıcak su dolu bir küvete girmesiyle gerçekleşmiştir” dedi.

Özel kıyafet

Suda doğum yapılmasına karar verilen anne adayına doğum sancıları başladığında özel olarak hazırlanmış bir kıyafet giydirilir. 35-37 derecede sıcak suyla dolu bir havuza  anne adayı alınır. Doğum eylemi süresince anne adayına suni sancı veya  epidural anestezi uygulanmaz. Sıcak suyun gevşetici etkisinden yararlanılır.

Su sıcaklığı

Suda doğumun, 35-37 derece sıcaklıktaki suyla dolu bir havuz veya küvette uzman doktorlar eşliğinde yapılan alternatif bir doğum uygulaması olduğunu belirten Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Suda Doğum, daha konforlu, hareket kabiliyeti olan, sıcak su içeren küvetlerde gerçekleşen alternatif bir doğum şekli olarak kabul edilmektedir. Suda doğum, doğum sırasında anne adayının daha rahat ve daha ağrısız bir doğum süreci yaşamasına yardımcı olmaktadır. Suyun sıcaklığı ve kaldırma gücü nedeniyle rahme giden kan akımı bir miktar artmakta böylece rahmin kasılmaları etkinleşmekte ve artan oksijen nedeniyle suda doğumlarda ağrılar azalabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Kimler suda doğum yapamaz

“Sıcak su vücudu rahatlatan endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırarak gebenin daha az ağrı ve daha az endişe hissetmesini sağlıyor. Daha az ağrı hissetmeleri nedeniyle ağrı kesici ilaç kullanma ihtiyacı azalıyor. Ilık su anneye daha rahat hareket etme olanağı sağlıyor.” diyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya suda doğum yaptırılmayacak durumları madde madde sıraladı:

• Bebeğin başıyla gelmediği durumlarda
• Çoğul gebelikte, iri bebek, erken doğum durumunda
• Annenin erken suyu gelmesi, bebeğin eşinin önde olması, aşırı kanaması,
• Bebek rahim içinde sıkıntıda ve sürekli fetal kalp atım izlenmesinin gerektiği durumlarda
• Baş pelvis uygunsuzluğunda, anne çok kiloluysa
•Annenin sistemik hastalıkları, enfeksiyonları (HIV, Hepatit, aktif genital enfeksiyonları) mevcutsa