Bu hafta bebeğiniz bir dolmalık biber boyutlarında.Boyu 12-13 cm civarında olan bebeğinizin bu haftaki gelişimine göz atalım.
Bebeğiniz bu haftalarda kollarını ve bacaklarını çok sık bir şekilde hareket ettiriyor. Birkaç hafta içerisinde siz de onun hareketlerini fark edebileceksiniz. Bedenini saran cildi hala ince olduğu için kan damarları rahatlıkla görülebiliyor. Bebeğinizin kulakları olmaları gereken yerde duruyorlar. Bebeğinizin sinirlerini koruyacak ve oluşumu doğduktan 1 yıl sonra tamamlanacak olan miyelin kılıf oluşumu bu haftalarda başlıyor. Eğer bebeğiniz kız ise rahmi ve fallop tüplerinin yerli yerinde durduğunu söyleyebiliriz. Bebeğiniz erkek ise genital organları görülebilir. Ancak minik mucize saklamayı da tercih edebilir.
Hayatınız ne yönde değişiyor
Kendinizi aç mı hissediyorsunuz? Bu sıralar iştahınızda bir artış yaşanması oldukça sıradan. Doğru şekilde beslenerek ve gerekli vitaminleri uygun kaynaklardan alarak aşırı kilo almanızın önüne geçebilirsiniz. Patates kızartması, şekerleme, cips ve tatlılar gibi gereksiz kalorilerden uzak durmak bu evrede zor olabilir. Ancak artık sadece kendinizi değil bebeğinizi de düşünmeniz gerektiği için kendinize hakim olmanız kolaylaşabilir.
Kendinize biraz daha büyük kıyafetler satın alabilirsiniz. Büyüyen beliniz ve göbeğiniz, şişen göğüsleriniz sebebiyle kıyafetlerinizin içine girmek mümkün olmayacaktır. Seçtiğiniz kıyafetlerin rahat olmasına önem verin.
Kardiyovasküler sisteminizde çok büyük değişiklikler yaşanıyor. Üçüncü 3 aylık dönemde tansiyonunuz genelde olduğundan daha düşük olabilir. Aniden kalkmamaya ve ani hareketler yapmamaya özen gösterin. Aksi takdirde baş dönmesi yaşayabilirsiniz.
Bu haftadan itibaren yan tarafınızda uyumak önerilmektedir. Çünkü sırt üstü yattığınızda rahminiz önemli bir damara baskı uygulayabilir kalbinize giden kan akışını engelleyebilir. Sırtınıza veya kalçanızın altına ufak bir yastık yerleştirebilirsiniz.
Eğer ikinci 3 aylık dönemde yapılması gereken ultrason muayenesine henüz gitmediyseniz elinizi çabuk tutun. Bu acısız kontrol yöntemi sayesinde bebeğinizin büyümesini kontrol ettirecek ve her şeyin yolunda olup olmadığını öğrenebileceksiniz. Bebeğinizin beslendiği göbek kordonunun ve plasentanın durumunu kontrol edecek olan doktorunuz size önemli önerilerde bulunabilir. Ultrason sırasında bebeğinizi parmağını emen bir pozisyonda görmeniz muhtemeldir.
İş yerinde hamilelik
Hem işinizle uğraşmak hem de bebeğinizi düşünmek sizi yorabilir. Vücudunuzda yaşanan köklü değişiklikler enerjinizin düşmesine neden olabilir. İş yerinde 15-20 dakika kestirebileceğiniz veya oturup dinlenebileceğiniz bir köşe bulmaya çalışın. Bu sayede rahatlamanız mümkün olacaktır.
Ne tür egzersizler yapabilirsiniz?
Genellikle hamileliği normal seyrinde devam eden kadınların egzersiz düzenini değiştirmesi gerekmez. Ancak ani hareketlerden, pozisyon değişikliklerinden kaçınmaya özen gösterin. Büyüyen göbeğinizi rahatsız edecek hareketlerden uzak durun.
Egzersiz planlarınızla ilgili doktorunuza mutlaka danışın. Eğer daha önce egzersiz yapmadıysanız haftada toplamda yarım saatlik bir egzersiz programı başlangıç için yeterli olacaktır. Çok yoğun ve zorlayıcı programlardan kaçının. Hamile iken yapacağınız en güzel egzersizler yüzmek ve yürüyüş yapmaktır. Hafif tempolu yüzme ve yürüyüş, kendinize gelmenizi sağlar.
Kegel egzersizleri
Kegel egzersizleri rahim ve vajinada bulunan kasların güçlendirilmesi için yapılan, idrar kesesi, vajina ve rektumu güçlendiren egzersizlerdir. Kegel egzersizleri hamilelik ve sonrasında idrar kaçırma ihtimalini azaltır. Ayrıca rektal ve vajinal bölgedeki kan dolaşımını arttırarak hemoroite(basur) karşı korunmanızı da sağlar.
Kegel egzersizleri nasıl yapılır?
Sanki idrarınızı tutmak ister gibi vajinal kaslarınızı sıkın ve ardından serbest bırakın. Bu esnada nefesinizi tutmayın. Normal bir şekilde nefes alın, bacak ve karın kaslarınız serbest haldeyken sadece vajinal bölgeyi sıkın. Bu “tutma” egzersizini yaparken 10’a kadar sayın ve serbest bırakın. Günde 3-4 kez bu egzersizleri tekrarladığınızda kaslarınız güçlenecek ve doğumun kolay olmasına da yardımcı olacaktır.
Kegel egzersizlerini neden yapmalıyım?
Eğer bu egzersizlere başlamadıysanız bir an önce başlayın. Kegel egzersizleri ismini 1940 yılında kadınlarda özellikle doğum sonrasında görülen idrar tutamama sorununa karşı bir çözüm üreten jinekolog Dr. Arnold Kegel’den alır. Rahim kaslarınızı güçlendirmek hamilelik sonrasında kadınların % 70’inde görülen idrar tutamama sorununa karşı oldukça etkilidir.
Kegel egzersizlerini doğum sonrasında da yapmaya devam edebilirsiniz. Bu sayede vajinanızdaki kaslar güçlenecek ve cinsel hayatınız da canlanacaktır.
Beslenme düzenim nasıl olmalıdır?
Hamilelikte çok önemli olan gıdalar vardır. Bu gıdalar bebeğiniz için gerekli vitamin ve mineraller için oldukça önemlidir. Tam tahıllar, bakliyatlar, yumurta, yemişler ve az yağlı süt ürünleri hamileliğin süper yiyecekleri arasında bulunur. İçerisinde bulunan vitamin ve minerallerin yanı sıra lif de içeren bu besinler, zorlanan metabolizmanızı desteklemede önemli rol oynar.
Bu haftanın aktivitesi
Bu hafta doğum sınıfları hakkında araştırmaya başlayabilirsiniz. Sizin gibi hamile olanlarla aynı ortamda bulunmak, fikir alışverişinde bulunmak ve deneyimlerinizi paylaşmak psikolojinize iyi gelecektir. Bu sınıflara eşinizle birlikte katılabilirsiniz.