Dış gebeliğe dikkat

Dış gebelik hakkında bir bilgilendirme yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Abdulaziz Akkaya, “Dış gebelik dediğimiz döllenmiş yumurta hücresinin rahim içerisine değil de, başka bir yere yerleşmesidir.” dedi.

Dış gebelik oranı artıyor

Dış gebeliklerin, tüm gebelikler içerisinde yaklaşık % 1-2 oranında olduğunu belirten Op. Dr.Abdulaziz Akkaya, dış gebelik oranını gittikçe arttığını bunda ise dış gebelikle ilgili risk faktörlerinin artması, erken teşhis yöntemlerinin hızla gelişmesi ve yardımlı üreme tekniklerinin ( örneğin tüp bebek) giderek yaygın kullanılmasının önemli rolü olduğunu söyledi.

Tüp bebek yöntemleriyle oluşan gebeliklerin yaklaşık % 5 kadarının dış gebelikle sonuçlandığına dikkat çeken Op. Dr. Akkaya, “Son yıllarda artan heterotopik gebelik dediğimiz hem rahim içerisinde, hem de rahim dışında aynı anda gebelik olması tüp bebek tedavilerinin artması nedeniyledir.” şeklinde konuştu.

Erken teşhis önemli

Dış gebeliğin son yıllara kadar gebeliğin ilk üç ayındaki anne ölümlerinin en önemli nedenlerinden birisini oluşturduğunu belirten Op.Dr. Akkaya, “Ölüm dış gebelik kesesinin yırtılması, annede iç kanama oluşması ve bu kanamanın teşhis edilememesi veya hastanın bir hastaneye yetiştirilememesi nedeniyle oluşmaktadır.” dedi.

Tedavi şekilleri

Tıp ve teknoloji alanındaki gelişmelere paralel olarak tanı yöntemlerindeki gelişmeler sayesine, günümüzde dış gebeliğin çok erken tanınarak ve tedavi edilebildiğini vurgulayan Antalya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya,”Dış gebeliğin tedavisi yıllar içerisinde çok önemli değişikliklere uğradı. Örneğin eskiden tek tedavi seçeneğinin ameliyat şeklinde olmasına karşın, günümüzde dış gebeliklerin erken teşhis edilen önemli bir kısmında metotreksat denilen bir ilaçla tedavi edilebilmektedir.” şeklinde konuştu.

Op.Dr. Akkaya dış gebelikte başlıca üç tedavi yöntemi olduğunun altını çizerek, bu tedavi yöntemlerini İzleme, İlaç tedavisi ve Ameliyat tedavisi olarak sıraladı.