Gebelik öncesi muayene ve takip

Gebelik tanısı koyduğumuz ilk günden itibaren anne adayının ve doğacak bebeğin sağlığı için belirli aralıklarla takip edilmeleri gerektiğinin altını çizen  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya doğru şekilde ve yeterli yapılan gebelik takibinin anne adayı ve bebek sağlığı üzerine çok olumlu etkileri olduğunu söyledi.

Düzenli takip önemli

Bu takipler sırasında gebeliğin sağlıklı bir şekilde seyredip seyretmediğini öğrenmek, aynı zamanda gebelikte ortaya çıkabilecek istenmeyen bazı durumları anlayabilmek ve doğacak bebekte anne karnında ortaya çıkabilen hastalıklara tanı koyabilmek amacıyla bazı testler yaptıklarını belirten Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Elbette en ideali gebe kalmadan önce gebelik planlanırken bir kadın doğum uzmanına muayene olmak ve gebelik öncesi alınması gereken tedbirleri zamanında almaktır.” şeklinde konuştu.

Anne olmayı planlayan kadınların gebelik öncesi bir kadın doğum uzmanı tarafından jinekolojik muayenesinin yapılması ve rahim ağzı kanseri için son bir yıl içinde yapılmadı ise smear testinin yapılmasını önerdiklerini ifade eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Bu muayene sırasında anne adayının yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, tiroid bezi hastalığı, idrar yolu enfeksiyonu, vajinal enfeksiyonlar, kansızlık ve benzeri gebelikte risk oluşturabilecek hastalıklarını belirliyoruz. Gerekirse bu hastalıkları araştırmaya yönelik başka testler yaptırıyoruz. Şüpheli bir durum var işe başka branştan uzman doktor meslektaşlarımızdan konsultasyon istiyor ve tavsiyeler alıyoruz. “ şeklinde konuştu.

Yapılması gereken testler

Anne adayında kan grubu, kansızlık testleri, tiroid hormon testleri, gebelikte geçirildiğinde bebeğe zararı olabilecek enfeksiyonlara karşı bağışıklık olup olmadığı anlamaya yarayan testler, açlık kan şekeri, idrar testi bu muayenede yapılması gereken testler olduğunu söyleyen Op. Dr. Akkaya, “Gebelik planlayan her kadın, gebe kalmadan en az 2 ay önce günde 400 mikrogram folik asit almalı ve bunu gebeliğin 3. Ayına kadar sürdürmelidir. Folik asit takviyesinin gebelikte başlanmasının bebeğin omurgasındaki açıklığı önleme açısından bir faydası yoktur. Eğer daha önce anansefalik yani beyin dokusu olmayan veya omurgasında açıklık olan bir bebek doğurmuş ise anne adayı folik asit dozunu 10 katına yani 4 mg’a çıkarmalı ve bu dozu içeren bir ilaç tercih etmelidir.” dedi.

Op.Dr.Abdulaziz Akkaya
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı