Gebelikte ağız ve diş sağlığı

Ağız ve diş sağlığının devamlılığını sağlamak için yaşam boyu etkili ve yeterli bakım gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Ancak kadınlarda ağız ve diş bakımı, yaşamlarının belirli bölümünü alan puberte, bebek emzirme, gebelik, mensturasyon ve menapoz, dönemlerinde ayrıcalık göstermektedir.” dedi.

Eğer iyi bir beslenme ile beraber yeterli ağız ve diş bakımı yapılırsa gebelik döneminde normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşılmayacağının altını çizen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Gebelik sırasında beslenme hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemlidir. Gebelikte bebeğin diş gelişimi 5. ve 6. haftalarda başlar.”  şeklinde konuştu.

Gebelik döneminde anne adaylarının süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyumdan zengin gıdalar alarak kalsiyum gereksinimlerini karşılamaları gerektiğini söyleyen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Eğer anne adayları gıdalarla yeterli kalsiyum almazlarsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar anne adayının kemiklerinden karşılanır.” dedi.

Halk arasında yaygın olana gebelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu nedenle hamile annelerin diş kaybına uğradığı düşüncesinin tamamen yanlış olduğunu ifade eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Gebelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Bu dönemde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için annenin günlük 1200-1500 mg kalsiyuma gereksinimi vardır.

Ağız ve diş sağlığı açısından tüm gebelik döneminde:

• A,C,D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler alan meyvalar ve sebzeler, tahıl , süt ve mandıra ürünleri ile ile , et , balık ve yumurta dengeli olarak alınmalıdır.
• Şeker mümkün olduğu kadar alınmamalı (özellikle yemek aralarında).
• Kurutulmuş meyve ve karemel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Gebelik sırasında diş tedavisi

Çok zorunlu kalmadıkça gebelikte diş çekimi, dolgu ve kanal tedavisi gibi cerrahi işlemlerin ilk üç aydan sonraya ertelenmesinde yarar olduğunu belirten Op.Dr.Akkaya , ancak çok zorunlu kalınırsa ilk aylarda da bazı önlemler alınarak gebelerde de dişlere cerrahi operasyonların yapılabileceğini söyledi.

• Gebeliğin ilk üç ayında bebeğin organ gelişim evresi olan ilk üç ayda etkili dental tedaviden kaçınılmalıdır.
• Tedaviler ikinci üç aya ertelenmelidir.
• Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlarda, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini dental tedavinin olumsuzluklarından daha fazla etkileyebileceği düşüncesi ön plana alınmalı ve bir kadın doğum uzmanının önerileri doğrultusunda dental tedavi yapılmalıdır.
• Son üç ayda tedavi için gerekli olan pozisyonları rahat alalaması ve koltukta uzun süre oturamaması nedeni ile diş tedavisi yaparken anne rahatsız olabilmektedir.