Gebeliğin ikinci üç aylık dönemi 13.-26. Haftaları (dört ile altıncı aylar arasındaki süre) arasındaki dönem gebelikte
ikinci trimester olarak adlandırılır. Olağan geçen gebeliğin ikinci trimesterinde yani ikinci üç ayında artık daha az testler yapılmaktadır.
Tarama testleri
Büyüyen memeler, büyüyen bir karın, cilt değişiklikleri anne adayındaki görülebilecek başlıca değişiklikler olarak belirtilebilir Bebek ise bu aylarda tekme atmaya, mimikler yapmaya ve duymaya başlayacaktır.
İkinci üç aylık dönmde üçlü ya da dörtlü tarama testi yapılır. Bu testlerde anne adayının kanında AFP, HCG, Estradiol ve dörtlü testte ilave olarak inhibin-A değerlerine bakılır. 17-19.gebelik haftalarında yapılan bu testlerde bazı kromozomal hastalıklar açısından risk düzeyi belirlenmeye çalışılır. Eğer test sonucunda risk düzeyi düşük çıkarsa genel anlamda sağlıklı bir gebelik olduğu söylenebilir. Ancak yüksek riskli durumlarda amniosentez gibi tanısal yapılması gerekebilir.
Bu ikinci üç ayda bebeğin de büyümesiyle gebelik fiziksel olarak kendini daha çok göstermektedir. Anne adayı kilo almış, karnı belirginleşmiş, bebeğinin cinsiyeti öğrenilmiş, yavaş yavaş bebek için hazırlıklar yapılmaya başlanmıştır.
İkinci trimester de ayda bir ultrason kontrollerini yaptırmaya devam edilmelidir. Ultrason muayenelerinde bebek daha belirgin bir şekilde görülmeye başlanmış; bebek, gelişen kas sistemi sayesinde daha çok hareket edebilmektedir. Anne adayı bebeğin hareketlerini karnında hissettiği kas seyirmeleri ile anlayabilir.
Bebeğin cinsiyeti artık belli
Yukarıda da belirtiğimiz gibi ikinci trimester döneminde bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilmektedir.
Gebeliğin bu döneminde hem bebek hem de plasenta artan kan hacmi nedeniyle demire daha fazla ihtiyaç duyar. Gebeliğin ikinci trimesterde de annede kansızlık olup olmadığına bakılır. İhtiyaç duyulursa anne adayına demir takviyesine başlanır.
Gebeliğin ikinci trimesterinde artık anne daha hızlı kilo almaya başlar. Böylece karnının büyümesiyle birlikte cildinde esnemeler, dolayısıyla çatlaklar ve kaşıntılar baş gösterebilir. Anne adayının bacaklarında varis gelişebilir.
Bebek iyice hissedilir
İkinci trimesterin 20. haftası toplam gebeliğin tam ortasıdır. Bu dönemde anne adayı bebeğini artık iyice hissetmeye başlar. Bebek anne karnında çok hareketlidir. Hatta bazı durumlarda bebek uykuda olduğu zaman anne adayı hareket etmemesinden rahatsız olur ve kaygı duyar. Bu arada bebeğin artık bütün sistemleri çalışıyor durumdadır. İkinci trimesterin sonuna doğru bebek dışarıdan gelen sesleri duyar hale gelir.
İkinci trimesterde gebelik dönemi şikâyetleri büyük oranda azalır. Yorgunluk, mide bulantısı ve kusmalar yavaş yavaş geçtiği için anne adayı artık eski enerjisine kavuşur.
Diş hekimi muayenesi
İkinci trimesterde anne adayı diş hekimine muayene olmalıdır. Eğer dişlerde herhangi bir sorun var ise örneğin tedavisi yapılmayan diş ve diş eti hastalıkları gebelikte yüksek tansiyon ve erken doğum riskini arttırır.