Gebelikte ilk üç ay

gebelkte ilk üç ay

Gebelikte Birinci Trimester  yani  ilk üç aylık dönemde, anne adayında duygusal dalgalanmalar başlayabilir.

Anne adayındaki oluşabilecek bu duygusal dalgalanmaların başlama nedeni ise hormon seviyeleri ile ilgilidir.

Bu dönemde anne karnındaki bebek, ilk 8 hafta için embriyo, daha sonraki dönemde ise fetus olarak adlandırılır.

Boy 5-6 cm

İlk üç aylık dönemde bebek gelişmeye başlayıp 5-6 cm , ağırlığı  ise yaklaşık 18 – 20 gram arasındadır. Plasenta tam olarak gelişmiş olup, tüm fonksiyonlarını yerine getirebilecek düzeye ulaşmıştır.

Anne adayında ise sık sık acıkma, uykusuzluk hissi her türlü kokudan rahatsız olma, yorgunluk ve göğüslerde büyüme gözlenebilir.

İlk üç aylık dönem(birinci timester), anne karnında bebeğin organ gelişiminin başladığı ve tamamlandığı ve anne adayının hamileliğe uyum sağlama sürecidir. Karın ağrıları, göğüs ucunda karıncalanma ve hassaslaşma, bulantılar, sık sık idrara çıkama belirtileri görülmeye başlar. Birinci trimesterde  bebek ve anne değişip gelişmeye başlar.

Bu haftalar sırasında fetus, konjenital anomali olarak da bilinen doğuştan oluşum bozukluklarına yol açabilecek dış etmenler olarak sıralayabileceğimiz ilaç, radyasyon, bazı kimyasal maddeler, çeşitli enfeksiyon hastalıklarına  karşı oldukça duyarlıdır.

Anne adayı bu dönmede kesinlikle kötü olarak tanımladığımız alışkanlıklardan vazgeçmelidir. Örneğin eğer sigara içiyorsa sigarayı bırakmalı, alkol kullanıyorsa alkol almamalıdır.

İlk üç aylık dönemde bebekteki ana gelişim göz, burun, kulakta olur. Gövde, kol ve bacaklarla iç organların oluşumu ise yavaş yavaş başlar. Bebek 5 hafta da ultrasonda tespit edilebilir. Susam tohumu büyüklüğünde ve C harfi şeklindedir. Kas ve kemiğinin ilkel yapısıyla göbek kordonu oluşmaya başlar. Ayrıca kan dolaşımı (dk da 100-160 kalp atımı) başlamıştır. Anne ve bebeğin yaşadığı bu değişim ve gelişmeye gebelikte birinci trimester denir.

Gebeliğin ilk üç aylık dönemi diğer iki trimestere göre daha rahat geçen bir dönemdir. Ancak bu ilk üç aylık dönem aynı zamanda gerekli testlerin daha çok  fazla yapıldığı bir dönemdir.

Yeterli ve dengeli beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi gebeliğin ilk üç ayında da oldukça  önemlidir.  Anne adayı açısından sağlıklı bir gebelik sürecinin geçirilmesi ve bebeğin de sağlıklı olarak dünyaya gelmesi için düzenli ve dengeli beslenme büyük önem taşır. Anne adaylarının günlük 1850 – 2200 kalori arasında enerji almaları yeterlidir. Günlük enerjinin ise  yaklaşık olarak %15-20’si proteinlerden, %25–30’u yağlardan, %50-55’i de karbonhidratlardan sağlanmalıdır.

gebelkte ilk üç ay