Rahim Ağzı Kanserine Karşı Aşı HPV

Rahim ağzı kanseri aşısı uygulanmaya başladı. 9 yaşından itibaren koruyucu olarak yapılan aşı heryaşta uygulanabiliyor. Aşı kanserden korurken ilk aşamada iyileştirme özelliğide taşıyor.

HPV nedir?

İnsan papiloma virüsleri (HPV); deri ve vajinada papillomlara (siğil) yol açan bir virüstür. Yol açtığı enfeksiyon sıklıkla iyi huylu olmasına rağmen, bazı tipleri rahim ağzı kanserine yol açmaktadır.
HPV enfeksiyonuna yakalanmamak için ne yapılabilir?
Özellikle genç yaşta ve birden fazla partnerle cinsel ilişkiye giren kadınlar HPV enfeksiyonu açısından yüksek riskli olarak kabul edilirler. Bu enfeksiyonlardan korunmanın en iyi yolu erkeğin prezervatif kullanmasıdır. Prezervatif kullanımı HPV bulaşmasını en etkin şekilde azaltan korunma yöntemidir.
Korunmasız cinsel ilişki veya birden fazla partneri olanlar ne yapmalıdır?
Yapılması gereken doktorun önerdiği aralıklarla PAP smear testi yaptırılmalı ve hemen prezervatif ile korunmaya başlanmalıdır.

HPV aşısı ile korunmak mümkün mü?

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan çalışmalara göre korunmasız cinsel ilişki sonrasında kadınların %40’ında HPV enfeksiyonu görülmektedir. Bu enfeksiyonlardan çoğu geçici ise de bazen kalıcı enfeksiyona yol açabilirler ve 10 yıllar içerisinde önce kansere davetiye çıkaran değişikliklere, sonra da kansere yol açabilirler.

HPV ye bağlı rahim ağzı kanserinden korunmak için şu anda piyasada bulunan aşının 6 ay süresince üç kez uygulanması önerilmektedir. Aşı için uygun yaş net olarak tespit edilmemişse de ergenlik öncesi genç kızlara aşı yapılmasının en iyi koruyucu etkiyi oluşturacağı düşünülmektedir.

Günümüzde kullanılan ve kullanılacak olan aşılar kansere yol açan tüm HPV tiplerini kapsamamaktadır. Bu nedenle aşı %100 koruyucu değildir.

Aşı yaptırılmış olsa da cinsel olarak aktif kadınların doktorlarının önerdiği aralıklarla PAP smear takibi yaptırmaları gereklidir.