Çoğu kadın antibiyotik kullanımı sonrası mantar enfeksiyonuna yakalandığını belirterek, herhangi bir enfeksiyon nedeniyle doktorları tarafından verilen antibiyotikleri kullanmayı red etmekteler.
Mantar enfeksiyonu kaygısı ile doktorları tarafından verilen antibiyotikleri kullanmayan kadınlarda, enfeksiyonları tedavi edilemediği için çok daha ciddi sağlık sorunları meydana gelebilmektedir.
Tetrasiklin ve penisilinler
Geniş spektrumlu olarak tabir ettiğimiz bazı antibiyotiklerin vajinanın normal pH dengesini bozarak mantar enfeksiyonu için uygun ortam hazırladıklarını söyleyebiliriz. Bazı Antibiyotikler vajina içinde bulunan yararlı basilleri öldürmekte ve fırsatçı mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadır. Mantar enfeksiyonu açısından riski arttıran antibiyotiklerin başında tetrasiklin ve penisilin grubu antibiyotiklerin olduğunu söyleyebiliriz.
En önemli belirti kaşıntı
Bir enfeksiyon nedeniyle antibiyotik kullandıktan sonra vajinada kaşıntı ve yanma hissediyorsanız vajinal mantar söz konusu olabilir.
Vajinal mantar enfeksiyonunun en önemli ve en sık görülen belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntı geceleri şiddetlenebilir ve sıcak etkisi ile artabilir. Çoğu kadında dış genital organlarda yanma hissi şikayeti vardır. Özellikle idrar yaparken, idrarın değdiği bölgelerde şiddetli yanma hissi olabilir. Bazı kadınlarda ise cinsel ilişki esnasında ağrı olabilir.
Her zaman akıntı olmayabilir
Vajinal kandidiazisde akıntı her zaman olmaz. Eğer mevcut ise bu akıntı beyaz renkli ve içerisinde süt ya da peynir kesiği şeklinde tanımlanan ya da kireç benzeri olarak nitelendirilen parçacıklar bulunur. Akıntıda kötü koku görülmez. Kokunun olması kandidiazise eşlik eden ikinci bir enfeksiyonun varlığını akla getirmelidir. Vulva ve vajinada kızarıklık ve şişlik olabilir. Vajina duvarında mantar plakları bulunabilir. Bunların görülmesi kandidiazis için tipiktir. Kaşımaya bağlı olarak vulva derisinde soyulmalar ve küçük kanamalar olabilir.
Vajinal mantar enfeksiyonlarını tetikleyen faktörler şunlardır
Özellikle geceleri artan ve huzursuzluk veren kaşıntı ile kendini gösteren mantar enfeksiyonunda vajinadan salgılanan vajen salgısı miktarı artar.
Mantar enfeksiyonlarında dış genital organlarda yanma, kızarıklık, şişkinlik ve idrarla temasta yangı görülebilir.
Mantar enfeksiyonlarında her zaman akıntı söz konusu olmaz. Ancak var ise genellikle beyaz renkli ve süt veya peynir kesiği şeklinde parçalı halde olabilir. Kadınlar arasında değişiklik gösterebilir.
Vajnal mantar mutlaka muayene edilmeli ve doğru tanı konmalıdır. Bazen bu enfeksiyon ile birlikte başka sağlık sorunları da görülebilir.
Vajinal mantara karşı ne yapılmalı?
Doktorun uyguladığı tedavi haricinde mutlaka pamuklu iç çamaşırı giyilmelidir. Naylon ve sentetik kumaşlardan kaçınmak gerekir. Vajina sürekli temiz tutulmalıdır ancak pH dengesini bozan duş jeli, sabun gibi ürünler kullanılmamalıdır.
Çamaşırlar kaynatılarak yıkanmalı ve ütülenmelidir.
Çamaşırlar sık sık değiştirilmelidir. Vajen salgısı artacağından nem oluşur ve nemlenen çamaşır enfeksiyonu tetikler.
Tahriş edici tuvalet kağıtları, kokulu ürünler, genital parfümlerden uzak durulmalıdır.
Tampon kullanılmamalı ve parfümlü prezervatif tercih edilmemelidir.
Dar kıyafetlerden kaçınılmalıdır.
G-string gibi rahatsız edici çamaşırlar tercih edilmemelidir.