Kolposkopi, kadın üreme sisteminin görülebilir kısımlarının dış genital organlar vajen ve rahim ağzının özel yöntemlerle büyütülerek incelenmesidir.
Kolposkopi genellikle 20-30 dakika süren ve genellikle ağrısız bir işlemdir
Neden Kolposkopi
Kolposkop denilen ışıklı alet rahim ağzının görüntüsünü büyütür, böylece daha iyi muayenesini ve görülebilmesini sağlar.
Kolposkopi, anormal hücresel değişikliklerin varsa nedenini ortaya koymak için yapılır. Bu tetkik sayesinde rahim ağzının kanserleri çok erken evrede yakalanabilir.
Kolposkopi öncesi
İşlem öncesi kadın idrar torbasını ve barsaklarını boşaltırsa daha rahat olabilecektir. İşlemden 24 saat öncesinde duş alınmaması vajinal ilaçlar veya tampon uygulamaması, cinsel ilişkide bulunulmaması gerekmektedir.
Kolposkopik Muayene
Kolposkopik muayene için, kadın jinekolojik muayene masasına sırt üstü yatar bacaklarını her iki yanda bulunan bacaklıklara koyar. Spekulum vajene yerleştirilir ve rahim ağzı rahatça görülür. Rahim ağzı tuzlu su ile silinerek vajinal akıntılar uzaklaştırılır. Daha sonra özel ilaçlarla rahim ağzı ıslatılır ve kolposkopi ile incelenir. Sorunlu görülen, hücresel değişiklik olduğu düşünülen dokulardan biyopsi (parça) alınır. Alınan parça patolog tarafından incelenir. Bu tetkik sayesinde rahim ağzının kanserleri çok erken evrede yakalanabilir.
Kolposkopi rahim ağzı, vagen veya vulvanın yakından muayenesini sağlar. Kolposkop denilen ışıklı alet rahim ağzının görüntüsünü büyütür, böylece daha iyi muayenesini ve görülebilmesini sağlar.
Kolposkopinin başlangıcında muayene olunan kadın-doğum masasına sırt üstü yatılır.. Muayene sırasında uygulanan alet kadının vagenine yerleştirilerek rahim ağzının rahat görülmesi sağlanacaktır. Tuzlu su ile rahim ağzı ve vagendeki akıntılar giderildikten sonra, özel bir sıvı ile rahim ağzı ıslatılacaktır Bu işlem ile eğer sorunlu bir doku, hücre varsa bu sıvı etkisi ile beyaz renge dönecektir. Bu sayede beyaz bölgeleri daha ayrıntılı incelenerek, gerekirse bu bölgelerden biyopsi (parça) alınacaktır.
Biyopsi alımı
Alınan parça patolojiye gönderilerek patolog tarafından incelenmesi istenecektir.
Biyopsi, sırasında hafif kramp ve ağrı hissedebilir. Bu işlem sırasında kadın mümkün olduğunca kendisini kasmamalı, yavaş ve derin nefes alıp vermelidir. Bazı kadınlarda ise sedoanaljezi denilen hafif uyuşturma yapılabilir.