Smear Testi (PAP Testi)

Smear testinin rahim ağzı (serviks) kanserinin erken dönemde saptanması için yapılan bir tarama yöntemi olduğunu belirten  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, Smear testinin (PAP smear) rahim ağzından sürüntü alma işlemi olduğunu söyledi.

Ağrısız

PAP Smear testi (CVS) alınmasının ağrılı bir işlem olmadığını vurgulayan Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “Smear testi normal jinekolojik muayenelerin bir parçasıdır ve jinekolojik muayenene sırasında smear alınırken asla ağrı hissedilmez.” dedi.

Test yapmanın amacı

Smear testi yapmaktaki amaç rahim ağzında kanser olmayan fakat fark edilmezse yıllar sonra kansere dönüşme riski olan bazı lezyonları erkenden fark etmek ve gerekirse tedavi ederek kansere dönüşmesini engellemektir.

Smear testi (CVS, Cervicovajinal Smear Testi) nasıl yapılır?

Vücut dokularının sürekli yenilenmesi nedeniyle kaçınılmaz olarak yüzeylerden hücreler dökülmektedir. Bu dökülen hücrelerin toplanıp özel işlemlerden geçirildikten sonra mikroskop altında incelenmesine “sitolojik inceleme (hücresel inceleme)” denir.

Sitolojik inceleme işlemin en etkili uygulandığı alan rahim ağzından (serviksten) alınan örneklerdir. Servikal hücrelerin bu şekilde toplanması işlemine “smear” (yayma, sürüntü) adı verilir.

Jinekolojik muayene sırasında özel bir çubukla rahim ağzındaki hücrelerden sürüntü şeklinde bir örnek cam üzerine alınır. Alınan sürüntüdeki hücrelerin cama sürülmesinden sonra üzerine sprey sıkılarak sabitlenir ve incelenmesi için patolojiye gönderilir. Kadın smear alınırken hiç birşey hissetmez. İşlem çok kısa yaklaşık 1-2 dakika sürer.

Hangi sıklıkla yapılmalıdır?

Amerikan Kanser Derneğinin (ACS) ve Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Koleji (ACOG) önerilerine göre tarama amacıyla ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra veya en geç 21 yaşında smear alınmaya başlanmalı ve daha sonra yılda bir alınmalıdır.

Üç yıl üst üste sonuç normal çıkmışsa riskli grupta olmayan kişiler için işlem 30 yaşından sonra daha seyrek 2-3 yılda bir yapılabilir.

60-70 yaşları arasında anormal bir smear sonucu olmamışsa ve en az 2 tane normal smear sonucu varsa 65 yaşında smear alımına son verilir.

Gebelerde smear testi

Gebelerde smear ilk 3 ayda alınabilir fakat smear alınan çubuk rahim ağzından içeri sokulmadan sadece dış yüzeyinden smear alınır.

Kötü huylu olmayan bir nedenden dolayı (myom gibi) histerektomi ameliyatı (rahimin tamamıyla alınması) geçirmiş hastalara Smear testi yapmaya gerek yoktur. Ancak ameliyatta rahim tam olarak alınmamışsa rahim ağzı bırakılmışsa bu durumda Smear testi yine her yıl yapılmalıdır.

 

Op.Dr.Abdulaziz Akkaya
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı