Gebelik 15. haftada bebeğinizin göz kapakları hala kapalı olsa da minik mucize ışığı fark edebiliyor.
10 cm. uzunluğa ulaşan bebeğiniz orta boy bir elma boyutlarında. İşte bu ay bebeğinizde yaşanacak gelişmeler ve hayatınızdaki değişiklikler…
Bu aralar üst solunum yolu ve burnu aracılığıyla amniyotik sıvıyı ciğerlerinden dışarıya atmakla meşgul olan bebeğinizin bu sayede akciğerleri de gelişmeye devam ediyor. Göz kapakları hala kapalı olsa da minik mucize ışığı fark edebiliyor. Örneğin karnınıza doğru kuvvetli bir ışık tutarsanız hareket edecek ve korunmaya çalışacaktır. Henüz tat duyuları gelişmeyen bebeğinizin tat alma dokuları oluşum evresinde. Bu hafta gideceğiniz doktor kontrolünde ultrasonda bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Ancak elbette kendini saklayabileceği ihtimalini de aklınızda bulundurun.
Hayatınız ne yönde değişiyor?
Hamileliğinizin başladığı günden bu yana 2-3 kilo almanız normaldir. Burun tıkanıklığı ise hormonal değişiklikler ve artan kan akışı sebebiyle normaldir. Oldukça sıradan olan bu duruma “hamilelik riniti” denir. Bazı hamileler burun kanamasından da şikayetçidir. Burun kanamalarının sebebi de artan kan yoğunluğu ve burundaki kan damarlarının genişlemesidir.
Eğer amniyosentez yaptırmanız gerekiyorsa bu analiz genellikle 15-18. haftalar arasında yapılır. Bu test sayesinde yüzlerce genetik ve kromozomal bozukluk tespit edilebilmektedir. Amniyosentez yaptırdıysanız sonuçları beklemek ise endişe verici olacaktır. Rahatlamaya çalışın ve yaşadığınız endişeyle bebeğinizi de strese sokmaktan kaçının.
Beslenme düzeniniz nasıl olmalıdır?
14. haftadan itibaren bebeğin tiroit bezleri çalışmaya başlayacağı için kendi hormonlarını üretebilecektir. Tiroit bezlerinin düzgün çalışabilmesi için iyoda ihtiyaç vardır.
Balık gibi deniz canlıları zengin birer iyot kaynağıdır ve bu nedenle haftada en az 2 öğün balık tüketilmelidir.
İçerisinde iyot barındıran besin maddeleri nelerdir?
İyot açısından zengin besin maddeleri taze gıdalar, tahıllar ve bakliyatlardır. Kümes hayvanlarından elde edilen besinler, et ve yumurtada ise az miktarda iyot bulunur. Ayrıca soğan, mantar, koyu yeşil renkli sebzeler(ıspanak gibi) de iyot açısından zengindir.
Deniz tuzunun içerisinde fazla miktarda iyot bulunduğu inanışı doğru değildir. Bu nedenle deniz tuzunu alternatif olarak kullanmamak gerekir. Deniz tuzunun her gramında sadece 2 mikrogram iyot bulunur.
Hamilelikle ilgili 3 Önemli Soru
1.Bebeğim ne zaman hareket etmeye başlayacak?
Bebeğinizin hareketlerini 16-22. haftalar arasında hissetmeye başlayacaksınız. Kendisi 7-8. hafta hareket etmeye başlamış olsa da henüz sizin hissedeceğiniz büyüklüğe ulaşmamıştır. Bazı hareketleri vücudunuzun iç kısmının kaşınması veya gıdıklanması gibi hissedilebilir. İleriki haftalarda ise kuvvetli tekmeler gelecektir.
2.Hareketleri bana ne hissettirecek?
Bebeğinin hareketlerini hamileler genellikle pek çok şeye benzetir. İçlerinde mısır patlıyormuş, kelebekler uçuşuyormuş veya baloncuklar çıkıyormuş gibi hissettiklerini söylerler. İlk hareketler başladığında gaz hareketleriyle bebeğinize ait olanları karıştırabilirsiniz. Ancak biraz süre geçince hepsini ayırt edebilecek hale geleceksiniz.
3. Bebeğin hareketlerinden ne zaman endişe duymalıyım?
İkinci 3 aylık dönemin sonlarına doğru tekmeleri daha sert hale gelecek bebeğinizin hareketlerinde ani bir azalma dikkatinizi çektiğinde mutlaka doktora başvurun. Bu durum herhangi bir sağlık problemini işaret edebilir. Doktorunuz yapacağı testler sayesinde durumun sebebini ortaya çıkaracaktır. Doktorlar genellikle üçüncü 3 aylık dönemde bebeğin her gün kaç tekme attığını saymanızı önerir. Bu sayede düzenli olup olmadığını fark edebilirsiniz.
Bu haftanın aktivitesi:
Bebeğinizle konuşmak çok keyifli olacak. Bu sayede aranızdaki bağ daha güçlenecek ve rahatladığınızı hissedeceksiniz. Bebeğinize sevdiğiniz kitapları okuyabilir, müzik dinletebilir ve masal anlatabilirsiniz. Anne karnında iken yaptırdığınız bu egzersizler bebeğinizin doğduktan sonraki dil gelişimine fayda sağlayacaktır.