40. haftada bebeğinizin gelişimi, doğuma hazırlanma ve hayatınızda yaşanan değişiklikler…
Bebeğinizin orta boy bir balkabağı kadar büyük olduğu söylenebilir. Kafatasının tam olarak sertleşmemesi doğumda esnemelerini sağlayacak ve doğumu kolaylaştıracaktır. Bu nedenle doğumdan hemen sonra bebeğinizin kafası biraz yassı olabilir. Oldukça normal olan bu durum kısa süre içerisinde ortadan kaybolacaktır.
Hayatınız nasıl değişiyor?
Aylarca süren bekleyişin ardından büyük gün geliyor. Hamileliğiniz hala normal seyrinde devam ediyor. Geç doğum olarak adlandırılabilmesi için önünüzde 1-2 haftanız daha var. Doğum anına kadar bebeğinizin hareketlerini kontrol edin.
Bu hafta biyofizik profili olarak bilinen bir ölçümleme yapılabilir. Bu ölçümlemede bebeğin hareketleri, nefes alışverişi, diyafram ve göğüs hareketleri, kas yoğunluğu, refleksleri ve amniyotik sıvının durumu incelenecektir.
Bu incelemelere dayanarak amniyotik sıvı çok azaldıysa suni sancı verilebilir ve doğum başlatılabilir. Eğer ciddi bir sorun söz konusu ise acil sezaryen doğum gerçekleştirilebilir.
Doktorunuz rahminizin durumunu da kontrol edecektir. Doğuma yaklaşırken yeterince genişleyip genişlemediğine bakacaktır. Bu incelemeler doğum sırasında yaşacağınız sancılar için önemlidir.
Suni sancılı doğumla ilgili 3 soru
Suni sancılı doğum nedir?
Suni sancılı doğum, isminden de anlaşılabileceği üzere bir takım ilaçlar ve yöntemler ile suni sancı yaratılması ve doğumun başlatılması demektir. Doğum kendiliğinden başlamadığında suni sancı verilir. Suni sancılı doğum, bebeğinizin beklenen doğum zamanından sonraki 1-2 haftada yapılır. Hamileliğin uzamasının sakıncaları düşünülerek suni sancı verilir.
Suni sancılı doğum nasıldır?
Hamileliğin seyrine, rahmin durumuna ve kişisel özelliklerinize bakılarak suni sancılı doğum gerçekleştirilir.
Rahminiz yeterince genişlemediğinde bu doğum yöntemi tercih edilir. Hastaneye vardığınızda doktorunuz vajinanıza prostaglandin içeren ilaçlar uygulayacaktır. Bu ilaçlar doğumun başlamasını sağlayacak sancıları tetikler.
Eğer bu ilaçlar doğumu başlatmıyorsa Pitocin isimli başka bir ilaç verilecektir. Bu ilaç halihazırda var olan sancıların şiddetini arttırarak doğum sürecini başlatmaktadır.
Doğumun başlaması gereken zamanda yapılabilecek teknikler var mıdır?
Doğruluğu ve etkinliği kanıtlanmış, kendi başınıza yapabileceğiniz teknikler yoktur. Kulaktan kulağa dolaşan bazı bilgiler ve tıbbi geçerlilikleri aşağıda belirtilmiştir:
Cinsel ilişki: Doğumun yaklaştığı dönemde cinsel ilişkide bulunmanın doğumu tetiklediği söylenir. Yapılan araştırmaların bazıları bunu gösterse de başka bir kısım araştırma doğum üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını göstermiştir.
Hint Yağı: Hint yağı laksatif bir etkiye sahiptir. Bağırsakları gevşettiği için sancılara sebep olabilir. Ancak tıbbi olarak kanıt bulunmamasının yanı sıra ishal gibi istenmeyen durumlara da sebebiyet verebilir.
Bitkisel Ürünler: Bazı bitkilerin sancı yaratmada etkili olduğu söylenmektedir. Ancak etkileri tıbbi olarak kanıtlanmamış bu bitkiler gereğinden daha şiddetli ve uzun süreli sancılara sebep olarak bebeğe ve size zarar verebilir.
Haftanın aktivitesi
Bu hafta dinlenme haftası. Bebeğiniz doğmadan önce kendinize biraz zaman ayırın. Film izleyin,kitap okuyun, kendinizi esnetin ve rahatlatın. Bebeğiniz gelmeden önce geçireceğiniz kaliteli zaman doğumu da kolaylaştıracaktır.