Gebeliğinizin çoğul gebelik olma ihtimali nedir?
Bebeğinizin bu hafta burnu, ağzı ve kulakları gelişiyor. Rahminizin görüntüsüne bakma şansınız olursa bu hafta kocaman bir kafa ve iki büyük karanlık nokta görebilirsiniz. Bu noktalar bebeğinizin gözleri ve burun deliklerinin oluşacağı bölgelerdir. Kafanın yan taraflarında ufak noktalar kulak şeklini alacaktır. Kolları ve bacakları ise henüz minik çıkıntılar halindedir.
Bebeğin kalp atışı bu haftalarda dakikada 100-160 arasında değişiklik gösterebilir. Kan dolaşımı vücudun her tarafında görülen bebeğinizin bağırsakları da gelişim evresindedir. Akciğerlere dönüşecek olan dokular harekete geçmiştir, hipofiz bezleri oluşmaktadır. Mercimek boyutlarına ulaşan bebeğinizin beyin, kas ve kemik dokuları da gelişimine devam etmektedir.
Hayatınız nasıl değişiyor?
Bu aralar bir anınız diğerini tutmuyor olabilir. Hormonlarınızın seviyesindeki değişimler sebebiyle görülen bu ruhsal farklılıklar oldukça normaldir. Elbette hayatınızın kökten değişiyor olmasının da bunda payı büyüktür. Neticede hamile olduğunuzu ve yakında “anne” olacağınızı unutmamak gerekir. Hamilelik çok büyük bir sorumluluktur. Bu tür ruhsal değişimleriniz ve stresten uzak durmak için ufak hobiler edinebilirsiniz.
Hamileliğin ilk evrelerinde iç çamaşırınızda veya tuvalet kağıdında ufak kan damlaları görmek normaldir. Hamilelerin % 25’inde bu durumla karşılaşılır. Ancak yine de doktora danışmakta fayda vardır. Çünkü bu kan damlaları düşük veya ektopik gebeliğin belirtisi olabilir.
Ektopik Gebelik Nedir?
Ektopik gebelik rahim dışında bir yere tutunan döllenmiş yumurta sonucunda görülür. Her 50 gebelikten birinde ektopik gebelik görülür. Bu gebeliği normal gebeliğe dönüştürme ihtimali yoktur. Bu nedenle gebelik sonlandırılır.
Döllenme sonrasında fallop tüplerinden rahme doğru yolculuğuna başlayan zigot, bazı fiziksel bozukluklar sebebiyle rahim dışında bir yere tutunabilir. Orada gelişimine devam eder.
Bazı durumlarda döllenen iki adet yumurtadan biri rahim içerisinde normal şekilde gelişirken, diğeri kanallarda veya başka bir bölümde kalabilir. Buna da heterotopik gebelik denir. Oldukça nadir olan bu durum 4000 hamilelikte 1 görülür.
Ektopik gebelik sonlandırılmadığı takdirde tüplerin ve kanalların zorlanmasına, bunun sonucunda da aşırı kanama ve karın ağrısına neden olabilir. Tüplerde kalıcı hasara veya tüplerinizden birinin kaybına yol açabilecek bu ciddi durum, iç kanama sebebiyle tedavi edilmediği takdirde ölümle bile sonuçlanabilir. Bu nedenle teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Hamile iken vücudunuzu tanımanın hayati önem taşıdığını, en ufak bir değişiklik ve anormalliğin bile doktorunuza bildirilmesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
Çoğul gebelik ihtimali
Özellikle gebe kalmak için tedavi yöntemlerinden birini denemiş kadınlarda ikiz gebelik çok sık rastlanılan bir durumdur. Ailenizdeki ikiz gebelik geçmişi de bu konuda belirleyici olabilir.
İkiz bebekler hakkında bilgiler
Genelleme yapıldığında her 31 doğumdan 1’i ikiz doğumdur. Ancak tıbbi yardım almadan gebe kaldıysanız bu oran 89’da 1’e düşer. Üçüz veya diğer çoğul gebelik ihtimali 565’te 1’dir.
Tek yumurta ikizleri genellikle şans eseri yaşanır. Tek yumurta ikiz doğurma oranı 205’de 1’dir.
Çift yumurta ikizi taşıma ihtimalini arttıran en önemli etmen gebelik tedavi yöntemleridir. Bu tedaviler sayesinde hamile kalmış kadınların % 20-25’lik kısmında çift yumurta ikizi görülür.
Bir kere çift yumurta ikizi doğurduysanız bir sonraki gebeliğinizde de ikiz doğurma şansınız yüksektir.
Çift yumurta ikizleri aile boyunca miras alınan bir durumdur. Eğer kendiniz ikiz iseniz veya ikiz akrabalarınız varsa şansınız artıyor demektir.
Yaşınız ilerledikçe ikiz doğurma ihtimaliniz de artar. Bunun sebebi olarak ileri yaştaki kadınların hormon değişiklikleri gösterilmektedir.
Ne kadar çok doğum yaparsanız ikiz doğurma şansınız o kadar artar. Genellemelere bakıldığında iri yapılı kadınların ikiz doğurma ihtimali daha yüksektir.