Gebelik 28. Hafta

 

Gebelik 28. Haftada bebeğinizin boyu da 35-37 cm civarındadır.

Bebeğinizin 28. hafta gelişimi ve sizin hayatınızdaki değişiklikler…

Büyük boy bir marul büyüklüğündeki bebeğinizin boyu da 35-37 cm civarındadır. Elbette her bebeğin boy ve kilosu değişiklik gösterse gelişimini hızla sürdürmektedir. Gözlerini kırpabilen bebeğinizin görme duyusu da gittikçe gelişmektedir. Güçlü ışık söz konusu olduğunu bunu algılayabilir. Dışarıdaki dünya için hazırlanmasına devam eden bir diğer bölüm ise beynidir. Beyninde milyarlarca sinir hücresi oluşmaktadır.

Hayatınız nasıl değişiyor?

3. ve son üç aylık dönem bu hafta başlıyor. Son düzlüğe geldiniz ve en heyecanlı kısım da başladı. Bu 3 aylık dönemde 4-5 kilo alacaksınız. Son 3 aylık dönemde doktorunuzu iki haftada bir ziyaret etmeniz önerilmektedir. Risk faktörlerine bağlı olarak bu süre haftada bire de çekilebilir. Doğumun riskini azaltmak için kan testleri yapılacak ve rahminizin ve vücudunuzun doğuma elverişli olup olmadığı incelenecektir.

Hamileliğin ilk haftalarında yapılan testlerde RH negatif olduğunuz görüldüyse, vücudunuzun bebeğinize karşı saldırıya geçmemesi için RH immunoglobülin enjeksiyonu yapılacaktır. Eğer bebeğiniz Rh pozitif ise doğumdan sonra da bu enjeksiyonu yaptırmanız gerekecektir.

Hamilelerin çoğunda bu dönemde bacaklarını kontrol edilemez bir şekilde oynatma ve hareket ettirme isteği doğar. Huzursuz bacaklar sendromu olarak adlandırılan bu durumun sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak rahatsızlık yaratmanın yanı sıra bebeğinize veya size herhangi bir sorun teşkil etmez. Huzursuz bacak sendromunda bacakları sabit tutmak yerine hareket ettirmek, esnetmek ve yürüyüş yapmak önerilmektedir. Kafein tüketimini en aza indirmek işe yarayacaktır. Doktorunuz tarafından önerilebilecek demir takviyeleri de bazen huzursuz bacak sendromunun semptomlarını hafifletmektedir.

3 soruda Preeklampsi

Preeklampsi, hamilelerin % 3-8’ini etkileyen karmaşık bir hastalıktır. Preeklampsinin teşhisinde kan ve idrar testi kullanılır. Hamileliğin 20. haftasından sonra yüksek tansiyon ve idrarda proteine rastlanıldığında preeklampsi teşhisi konur. Preeklampsi, genellikle doğuma çok yakın bir dönemde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçirildiğinde bebeğin gelişiminde aksaklık yaşanabilir. İyileşmenin tek yolu bebeği doğurmaktır.

Preeklampsinin belirtileri nelerdir?

Preeklampsi aniden ortaya çıkabilir. Bu nedenle belirtilerinden haberdar olmak çok önemlidir.

Gözlerinizde ve etrafında şişkinlik varsa
Vücudunuz normalde olduğundan daha fazla şiştiyse
Hızlı bir şekilde kilo aldıysanız(1 haftada 2,5 kilo)
Sürekli ve şiddetli baş ağrınız varsa
Görme bozukluğu, baş dönmesi, bulanık görme gibi şikayetleriniz varsa
Karnınızın üst kısmında şiddetli ağrı çekiyorsanız
Mideniz bulanıyor ve kusuyorsanız

Yukarıdaki belirtiler görüldüğünde hemen doktora başvurmanız gerekmektedir.

Preeklampsinin bazı belirtileri normal hamilelik süreciyle benzerlik gösterdiği için kendinizi tanımanız çok önemlidir. Doktorunuzu aramak için tereddüt etmeyin ve vücudunuzu takip etmeyi öğrenin.

preeklampsiPreeklampsi riskini arttıran etmenler nelerdir?

Preeklampsi bir grup hamilede daha sık görülen bir hastalıktır. Bir hamileliğinizde bu sorunu yaşadıysanız diğer gebeliklerde de karşınıza çıkması doğaldır. Risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

Kronik yüksek tansiyon
Kan pıhtılaşması rahatsızlıkları
Böbrek sorunları ve oto immün hastalıklar
Preeklampsi geçirmiş yakın bir akraba varlığı
Obezite
2 veya daha fazla bebek taşıyor olmak
20 yaşından genç veya 40 yaşından yaşlı olmak

Preeklampsiden kurtulmanın yolları var mıdır?

Preeklampsiden uzak durmanın yolu kesin olarak bilinmemektedir. Bazı araştırmalar kalsiyum, vitamin veya ufak dozlarda aspirin almanın etkili olabileceğini önermektedir. Ancak kesin bir sonuç söz konusu değildir. Yapılabilecek en doğru şey düzenli olarak doktoru ziyaret etmek ve vücudunuzdaki değişimleri gözlemlemektir.

Bu haftanın aktivitesi

Bebeğiniz doğduktan sonra onu hangi doktora götüreceğinize şimdiden karar verebilirsiniz. Etrafınızdaki arkadaşlarınızdan, ailenizden ve tanıdıklarınızdan bu konuda öneri alabilirsiniz. Seçeceğiniz doktorun muayenehanesinin de evinize yakın olmasına özen gösterin. Bebeğinizi rahatça götürebileceğiniz, her türlü sorunda yanınızda olacak bir doktor bulmak çok önemlidir.