Gebelik 7. Haftada bebeğin elleri ve ayakları oluşum evresindedir.
Yedinci hafta önemli bir gelişimin yaşandığı evredir. İşte bu hafta sizi ve bebeğinizi bekleyen değişim ve gelişimler…
7. haftada bebeğin elleri ve ayakları oluşum evresindedir. Henüz ufak paletlere benzese de ileriki haftalarda parmakları da oluşacaktır. Kuyruksokumu bölümü ufak bir kuyruk şeklinde durmaktadır. Birkaç hafta içerisinde bu kuyruk görünümünden kurtulacaktır. Aslına bakılırsa bebeğinizin vücudunda küçülen tek şey o olacaktır. Şuan bir böğürtlen boyutlarında olan bebeğiniz, 6. haftadaki halinin 2 katına ulaştı.
Eğer rahim görüntüsüne bakarsanız göz kapaklarının oluşmaya başladığını görebilirsiniz. Burnunun ucu da görünmeye başlamıştır ve derinin altındaki ince damarları fark edebilirsiniz. Bebeğin beyninin her iki lobu da hızlı bir gelişim sürecindedir.
Kemik iliği gelişene kadar bu evrede karaciğeri kırmızı kan hücrelerinin üretimini üstlenmiştir. 7. haftada gelişmiş olan apandisit ve pankreas da sindirime yardımcı olan insülin hormonunun salgılanmasında rol oynamaktadır. Bebeğinizin hala bir embriyo şeklinde olsa da bağırsakları hızlı bir şekilde gelişmektedir.
Hayatınız ne yönde değişiyor?
Son 5 hafta içerisinde rahminiz normal boyutlarının iki katına ulaşmış bulunuyor. Bu nedenle çok fazla yemek yiyor olabilirsiniz. İdrara çıkma sıklığı da gittikçe artmaktadır. İdrar sıklığının artmasının sebebi artan kan miktarı ve böbreklerde işlenen fazla sıvıdır. An itibariyle hamilelik öncesinin % 10 daha fazlası kana sahip olduğunuz söylenebilir. Hamileliğinizin son haftalarında ise bu oran % 40-45 olacaktır. Rahminiz büyümeye devam ettikçe banyoya yaptığınız ziyaretler çoğalacaktır.
Hamilelerin yarısından daha fazlası ilk 3 aylık dönemde yoğun mide bulantısı yaşar. Bu sıkıntı bebeğiniz 14 haftalık olduğunda muhtemelen sonlanacaktır.
İlk doktor kontrolüne hazırlanırken…
İlk doktor kontrolü bu haftalar içerisinde gerçekleşir. Peki, doktor kontrolüne giderken nasıl hazırlanmak gerekir?
Hamile olduğunuzda doktorunuzu arayarak bir kontrol ayarlamanız gerekir. Çoğu doktor hamileliğin 8. haftasından önce kontrole çağırmamaktadır. Ancak önceki gebeliğiniz sorunlu geçtiyse, vajinal kanamanız varsa, karın ağrısı çekiyorsanız veya aşırı derecede kusuyorsanız hemen doktora gitmeniz önerilmektedir. Doktora gideceğiniz güne kadar ise bilmediğiniz hiçbir ilacı içmeyiniz.
İlk doktor kontrolünüz muhtemelen en uzun süren olacaktır. Tüm kontroller yapılacak, tıbbi geçmişiniz incelenecek ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiği anlatılacaktır.
Doktorlar ilk muayenede size muhtemelen şu soruları soracaktır:
Adet döngülerinizin düzeni ve ne kadar sürdüğü
Son regl döneminizin başlangıç tarihi( hamileliğin sonlanacağı zamanı belirlemek için)
Son reglinizden itibaren gözlemlediğiniz anormallikler
Geçmişte yaşadığınız jinekolojik problemler( cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi)
Daha önce hamile kaldıysanız onlar hakkındaki bilgiler
Kronik rahatsızlıklarınız ve kullandığınız ilaçlar
İlaç alerjileri
Psikiyatrik problemler
Hastane geçmişiniz ve geçirdiğiniz ameliyatlar
Sigara, alkol ve uyuşturucu alışkanlığınız
Psikolojik durumunuzu etkileyebilecek taciz ve tecavüz gibi durumlar
Ailenizde görülen kronik hastalıklar ve ciddi sorunlar
Eşiniz veya ailenizdeki kromozomal hastalıklar veya genetik sorunlar
Son reglinizden beri aldığınız ilaçlar, besin takviyeleri, alkol ve uyuşturucular
Ne tür testler yapılır?
İlk doktor kontrolünde doktorunuz Down sendromu riskini ölçümlemek adına bazı testler önerecektir. Bu testler bebeğinizin sağlıklı gelişimi için gereklidir.
Hamileliğin 11-13. haftalarında ense kalınlığı testi de önerilmektedir. Bu test sayesinde bebeğin Down sendromu gibi kromozomal anormalliklerinin olup olmadığı ölçülür. Bu test bebeğinizin gelişen boyun kısmının arkasındaki dokunun incelenmesini sağlar. Anormallik olan bebeklerde genellikle bu bölümde daha fazla sıvı toplanması görülür. Bu nedenle bu bölüm normalde olması gerektiğinden daha büyüktür.
Etnik ve tıbbi geçmişiniz göz önüne alındığında bazı genetik hastalıklar ihtimaline karşı taşıyıcılık testi de yaptırabilirsiniz. Bu hastalıklardan bazıları kistik fibrozis, talasemi, Tay-Sachs sendromu ve orak hücre anemisidir.
Bu hastalıklar çekinik hastalıklardır; yani çocuğun hasta olması için hem anneden hem de babadan bu hastalığı taşıyan geni alması gerekir. Taşıyıcılarda genellikle hastalığın semptomları görülmez. Anne taşıyıcı baba normal veya tam tersi ise çocuğun hasta olma ihtimali çok azdır. Her iki ebeveynde bu hastalık genlerinin taşıyıcısı ise çocuğun hasta olma ihtimali ¼’tür.
Yapılan diğer muayeneler ve testler
Detaylı fiziksel muayene
Son zamanlarda yaptırmadıysanız simir testi
Klamidya ve bel soğukluğu teşhisi için kültür testi
İdrar yolu enfeksiyonları için idrar testi
Kan grubunun ve Rh durumunun belirlenmesi
Anemi testi
Frengi, Hepatit B testi ve rubella( kızamıkçık) bağışıklık kontrolü
Geçirmediyseniz suçiçeğine karşı bağışıklık testi
Eğer gebeliğe bağlı şeker hastalığı riskiniz varsa glukoz yükleme testi yaptırmanız önerilmektedir. Bazı durumlarda doktorunuz tüberküloz şüphesiyle cilt testini de gerekli görebilir.
Eşinizi de kontrollere götürün
İlk kontrol öncesinde biraz gergin olan hamilelerin rahatlaması için en etkili yöntem eşlerinin onlarla birlikte gitmesidir. sizinle beraber gelmesi, hamilelik psikolojisini anlaması için de önemlidir. Ancak eşinizden çekinebileceğiniz durumlar söz konusu ise yalnız gitmek isteyebilirsiniz.
Bakın göbeğiniz nasıl da büyüyor!
Hamileliği keyifli bir sürece dönüştürmek sizin elinizdedir. Göbeğinizin her hafta fotoğrafını çekerek gelişimini takip edebilirsiniz. Ayrıca bu fotoğraflar sizin için de güzel bir hatıra olacaktır. Aynı arka planda ve aynı kıyafetler içerisinde çekeceğiniz fotoğraflardan bir hamilelik albümü oluşturabilirsiniz.