Gebelik 25. Hafta

 

Gebelik 25. Haftada bebeğin yağ dokusu oluşmaya başlar.

Tepeden tırnağa bebeğiniz 29 cm uzunluğunda! İşte bu  25.haftaki gelişimi…

Orta boy bir şalgam büyüklüğündeki bebeğinizin yağ dokusu da oluşuyor. Yağ dokusunun oluşmasıyla cildinin altı doluyor ve kırışıklıklar da yavaş yavaş azalıyor. Bedenindeki tüylenme de devam ediyor.

Hayatınız nasıl değişiyor?

Sadece bebeğinizin değil sizin vücudunuzda da tüylenmeler görülüyor. Saçlarınız daha gür çıkıyor ve daha önce tüy bulunmayan yerlerinizde tüyler büyümeye başlıyor. Bunun sebebi elbette hormonal değişiklikler. Hormonlarınızda yaşanan değişiklikler sebebiyle önceden sık sık dökülen tüyleriniz vücudunuzda daha fazla tutunuyor. Doğum yaptıktan sonra bu tüyler hızlıca dökülmeye devam edecektir.

Hamileliğin ilk haftalarındaki gibi rahat hareket edemediğinizi fark etmişsinizdir. Büyüyen karnınızla birlikte spor yapmakta zorlanıyor ve daha çabuk yoruluyorsunuz. Doktorunuza spor yapmaya devam edip etmemeniz konusunda danışın. Herhangi bir sağlık sorunu sebebiyle daha hafif hareketlere yönelmenizi veya sporu bırakmanızı önerebilir. Vücudunuzun gittikçe büyümesi sebebiyle ilk haftalarda yaptığınız hareketleri devam ettirmek zor gelebilir. Daha hafif egzersizleri tercih etmek sizin ve bebeğinizin sağlığı için faydalı olacaktır.

24-28. haftalar arasında yapılan glukoz testiyle birlikte anemi testi de yaptırmayı unutmayın. Bu sayede hamilelerde çok yaygın olan demir eksikliğine bağlı anemiye karşı önlem alabilirsiniz. Eğer böyle bir durum söz konusu ise demir takviyesi almanız önerilebilir.

Doktor kontrolleri hakkında bilmeniz gerekenler

Doktoru ne sıklıkta görmek gerekmektedir?

28-36. haftalar arasında her iki haftada bir doktor kontrolüne gitmeniz gerekmektedir. Planlanan doğum zamanından 1 ay öncesinden itibaren ise bu ziyaretler haftada 1 olacak şekilde gelişmektedir.

hamilelikte karın çevresiDoktor ziyaretlerinde ne yapılır?

Doktorunuz bu ziyaretler esnasında size fiziksel ve ruhsal olarak nasıl hissettiğinizi soracaktır. Vajinal kanamalar, olağan dışı akıntı, baş ağrısı veya depresyon gibi sorunlarınız olup olmadığını bilmek isteyecektir.

Bebeğinizin hareketlerini bilmek isteyecektir. Ne kadar sıklıkta tekme attığını ve hareket ettiğini doktora gitmeden önce kaydetmeniz size yardımcı olacaktır.

İdrar testi yapılarak preeklampsi, idrar yolu hastalıkları gibi sorunların varlığı test edilecektir.

Bebeğinizin kal atışları kontrol edilecek, şekli ve duruş pozisyonu gözlemlenecektir. Bebeğinizin büyüme hızının normal olup olmadığı incelenecektir.

Rahminizin ne oranda genişlediği kontrol edilecektir. Her ziyarette rahim kontrolü yapılmaz. Ancak belirli sıkıntılarınız varsa kontroller sıklaşabilir. Özellikle erken doğum riski söz konusu ise her ziyarette rahmi incelemek gerekebilir.

Doktorunuz size ortaya çıkabilecek sorunlar ve problemlerle ilgili bilgi verecektir. Kulaktan dolma önerilere değil doktorunuza güvenmeniz gerektiğini vurgulayacaktır.

Doktor kontrolüne eşinizle birlikte gitmenizi öneririz. Bu sayede hangi konularda dikkatli olmanız gerektiğini, size karşı davranışlarında dikkat etmesi gereken noktaları öğrenmiş olacaktır.

Bu haftanın aktivitesi

Eşinizle romantik bir akşam yemeğine ne dersiniz? Sizin psikolojik haliniz ne kadar değişkense eşinizin de farklı hissettiğini unutmayın. Baba olmak azımsanacak bir sorumluluk değildir. Onunla en iyi yanlarını, neden iyi bir baba olacağını konuşun. Bebeğinizin ikinizi birbirinize daha çok bağlayacağını anlatın.