Gebelik 33. Hafta

 

Bebeğinizin 33. haftadaki gelişimine ve sizin yaşayacağınız değişikliklere göz atalım.

Bebeğiniz 33. haftada büyük boy bir ananas büyüklüğüne ulaşıyor. Kemikleri güçleniyor ve yağ dokusunun gelişmesi ile cildindeki kırışıklıklar da azalıyor. Bebeğinizin kafatasında bulunan kemikler henüz tam sertliğe ulaşmadı. Bu sayede doğum kanalına rahatça sığabiliyor ve doğumu kolaylaştırıyor. Kemiklerinin sertleşmemiş olması sebebiyle ve baskı ile doğumun hemen sonrasında bebeğinizin başı biraz garip görünebilir. Bu durum geçicidir ve ileri dönemlerde başının şekli de değişecektir.

Hayatınız nasıl değişiyor?

Bebeğiniz karnınızın içini doldururken hayatınızda da pek çok şey değişiyor. Göbeğinizin büyümesiyle birlikte yürüyüş şekliniz komik bir hal alabilir. Oturmak, uzanmak ve uyumak zorlaşabilir. Nitekim göbeğinizi rahat ettirecek bir pozisyon arayışına gireceksiniz. Evinizde veya dışarıda yürürken göbeğinizin sürekli bir yerlere çarpması da en sık rastlanan durumlar arasındadır.

Hamileliğin bu döneminde parmaklarınızda, bileklerinizde ve ellerinizde uyuşma görülebilir. Vücudunuzdaki diğer dokular gibi bu bölümlerde de sıvının tutulması söz konusu olabilir ve karpal tünelinde baskı artar. Karpal tüneli el bileğinde bulunan kemikli bir kanaldır. Bu tünel içerisinde bulunan sinirler sıkışmaya uğradığı için uyuşukluk görülebilir. Bileğinizi sabit tutmak için atel takabilirsiniz. İşinizde sürekli elinizi kullanmak zorundaysanız ve rutin el hareketleri söz konusuysa kısa aralıklarla ellerinizi gevşetmeniz gerektiğini unutmayın.

Kendinizi çekici hissedebilirsiniz

Hamilelerin çoğu bu dönemde kendilerini daha seksi ve çekici hissetmektedir. Hamilelerin eşleri de bu görüşe katılmaktadır. Genellikle suyunuz gelene ve doğum başlayana kadar cinsel ilişkiye girilebilir. Ancak yine de kişisel bir sorun olup olmadığını doktorunuzla konuşarak belirlemeniz gerekmektedir. Bazı gebeliklerde cinsel ilişkiden uzak durulması gerekebilir.

gebelikte 33.haftaCinsel ilişkiden kaçınılması gereken gebelikler

Plasentanın rahim içerisinde anormal bir yerde konumlanması
Açıklanamayan vajinal kanama ve anormal akıntı
Karın krampları
Rahim boynuyla ilgili sorunlar
Suyun gelmesi
Genital Herpes sorunu
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Bebeğinizin hareketleri ve takibiyle ilgili 3 soru

1.Bebeğim ne sıklıkla hareket eder?

Son aya gelindiğinde bebeğinizin hareketlerinde artış olması beklenmektedir. Her bebeğin hareketleri birbirinden farklıdır. Bu hareketlerde büyük farklılıklar yaşanmadığı takdirde normal olarak nitelendirilebilir.

2.Bebeğimin tekmelerini takip etmem gerekir mi?

Bebeğin güvende olduğunu hissedebilmeniz için 28 hafta sonrasında tekmelerinin takip edilmesi önerilmektedir. Bebeğinizin hareketlerini hissetmek için oturup beklemeniz gerekmektedir. Hareket etmeden uzandığınızda veya oturduğunuzda kıpırtılar ve tekmeleri rahatlıkla hissedebilirsiniz. Bu durumda iken 2 saat içerisinde en az 10 farklı hareket hissetmeniz gerekmektedir. Eğer bebeğiniz sabit durmanıza rağmen hareket etmiyorsa doktoru aramanız önerilmektedir.

3.Bebeğimin hareketleri yavaşladıysa veya değiştiyse ne yapmalıyım?

Bebekler farklı şekillerde hareket ederler. Hareket düzenleri de farklıdır. Ancak bu farklılığın da kendi içerisinde bir tutumu vardır. Eğer hareket halindeki bebeğiniz bir anda sakinleştiyse veya hareketleri arttıysa doktorunuza danışmanız önerilmektedir.

Haftanın aktivitesi

Bebeğiniz doğmadan önce size hediye edilen her şeyi yıkamanız gerektiğini unutmayın. Oldukça hassas bir cilde sahip olacak bebeğinizin tahriş olmaması ve mikrop kapmaması için cildine uygun çamaşır deterjanı kullanmaya özen gösterin.