Gebelik 9. Hafta

antalya gebelik

Üzüm boyutuna ulaşan bebeğiniz 28 gram civarında bir ağırlığa sahip

Gittikçe insan görüntüsü kazanan bebeğinizin iç organları da hızla gelişimine devam ediyor. Kalbindeki 4 odacık tamamlandı ve minik dişleri de oluşmaya başladı. Bebeğiniz artık tamamen kuyruksuz bir görünüme sahip. Kasları ve sinirleri de gittikçe gelişen bebeğin dış cinsel organları oluşma evresinde olsa da birkaç hafta daha görmek mümkün olmayacak. Gözleri tamamen oluşan bebeğin göz kapakları 27 haftalık olana kadar açılmayacak. Ağzı, burnu ve kulakları birbirinden daha ayrı yerlerde olan bebeğin yüzü de belirgin bir hal almaya başladı.

antalya gebelik

Hayatınız nasıl değişiyor?

Beliniz kalınlaşmaya başlasa da hala hamile gibi görünmüyorsunuz. Görüntünüzün aksine hormonlar sebebiyle duygularınız değişiyor ve hamileliğinizin gün geçtikçe farkına varıyorsunuz. Bunu sağlamada ise en büyük etmenlerden biri yine mide bulantıları.

İş yaşantınızdaki değişiklikler

Bazı kadınlar hamile olduklarını öğrendiklerinde hemen iş arkadaşlarına ve patronlarına müjdeyi verirler. Ancak bazıları biraz daha zaman geçmesini bekler. Genellikle ikinci 3 aylık döneme kadar beklemek önerilmektedir. Bu sayede düşük riski de en aza inmiş olur. Ancak elbette işiniz ve çalıştığınız ortama göre bu haberi vermenin zamanı değişiklik gösterir. İşte iş yerinde hamileliğinizi duyurmak için doğru zamanı seçme konusunda size yardımcı olacak birkaç öneri…

Komplikasyon söz konusu mu?

Hamileliğiniz sorunlu başladıysa ve sürekli doktora gitmek zorunda kalıyorsanız, işverenlere bu bilgi vermeyi tercih edebilirsiniz.

Mide bulantıları sık mı?

Sürekli mideniz bulanıyor ve kusuyorsanız bir an önce bilgi vermeniz gerekmektedir. Ancak önce ne istediğinize karar verin. Daha esnek saatler mi yoksa izin mi?

Yaptığınız iş tehlikeli ve yorucu mu?

Bebeğiniz ve kendi sağlığınız için ağır işlerden kaçınmanız gerekecektir.Bu nedenle zor şartlar altında çalışıyorsanız işverenleri bu konuda haberdar etmek gerekmektedir.

Müdürünüzün hamileliğe bakış açısı nedir?

Bazı işverenler bilinçli ve tolerans gösteren cinsten olsa da katı kuralları olan ve sizi psikolojik olarak yıpratacak şekilde davrananlar da çıkacaktır. Sizden önce hamilelik yaşamış iş arkadaşlarınıza karşı takınılan tavra göre hareket edebilirsiniz. Belki hamile olduğunuzu söylemeden yıllık izninizi kullanabilir ve hamileliğiniz rayına oturduğunda işe geri dönebilirsiniz.

Haklarınızı bilin

Hamile olduğunuzda sahip olduğunuz ücretsiz izin gibi hakları iyice öğrenin. Kovulma ya da istifa etmeniz için psikolojik baskı uygulanması gibi durumlar ne tür haklarınız olduğunu bilerek hareket edin.

Sağlıklı bir hamilelik için spor yapın!

Gittikçe ilerleyen hamileliğiniz ve buna bağlı olarak artan iştahınız sayesinde kilo almaya başlıyorsunuz. Sağlıklı bir vücut için sporun hayati önem taşıdığını unutmayın. Hamile olmanız sürekli yiyecek ve hareket etmeyeceğiniz anlamına gelmez. Aksine bilinçli bir şekilde düzenli spor yapmalısınız. İşte hamilelik sürecinde sizi ve bebeğinizi güçlendirecek egzersizler:

Yürüyüş

En iyi kardiyo egzersizlerinden biri yürüyüştür. Yürümek, vücudunuzu zorlamadan formda kalmanızı sağlar. Ancak spor salonundaki yürüyüş bantlarında yüksek tempoda değil hafif tempolu doğa yürüyüşlerini tercih edebilirsiniz. İyi bir çift ayakkabı sayesinde hamileliğin son anlarına kadar yürüyüşe gidebilirsiniz.

 Yüzme

Uzmanlar yüzmenin hem bebek hem de anne için en güvenli spor olduğunda hemfikirdir. Yüzme esnasında bacak ve kol kaslarınız çalışır, taşıdığınız ekstra kilolara rağmen kendinizi hafif hissedersiniz.

 Yoga

Hamilelik deyince akla ilk gelen egzersizlerden biri hamilelik yogasıdır. Hafif tempolu ve gevşetici hareketler içeren bu yoga seansları sayesinde hem ruhen hem de fiziksel olarak endişelerinizden arınabilirsiniz.

Esneme Hareketleri

Esneme hareketleri kas ağrılarından kurtulmanız için muhteşem bir yöntemdir. Kardiyo egzersizlerine mutlaka esneme hareketlerini de eklemeyi unutmayın.

antalya gebelik