Bebeğinizin 37. hafta gelişimi ve doğuma 3 hafta kala hayatınızda yaşanan değişikliklere göz atalım.
Bebeğinizin doğmasına 3 hafta kalmış olsa da bu hafta yaşanan doğumlarda erken doğum sözü edilmez. Akciğerleri tamamen gelişmiş olduğu için doğum gerçekleşmesi halinde dışarıdaki ortama kolayca ayak uydurabilir. Sezaryen doğum düşünüyorsanız doktorunuz 39. haftadan öncesine gün vermeyecektir.
Boyu 48 cm.’ye ulaşan bebeğinizin saçları da 2-3 cm civarında. Doğumda bu durum ve saçının rengi sizi şaşırtsa da meraklanmayın. Bebeğinizin gerçek saç rengi büyüdükçe ortaya çıkacaktır. Bazı durumlarda ebeveynlerden farklı bir saç rengi görülebilir.
Hayatınız nasıl değişiyor?
Düzensiz sancıların şiddetinde ve vajinal akıntıda artma gözlemlenebilir. Eğer bu akıntıyla beraber hafif kan noktacıkları da görülüyorsa doğuma kısa bir zaman kaldı demektir. Kan miktarında artma söz konusu ise hemen doktoru aramanız önerilmektedir.
Bu dönemde gece uyumak oldukça zorlaşmaktadır. Göbeğinizin büyüklüğü, gündüz yorulmanız ve sancılarınızın artması göz önünde bulundurulursa birkaç saat uykuya muhtaç kaldığınız geceler olabilir. Bebeklerinizin hareketini günü gününe takip edin. Doktora gittiğinizde bu hareketlerden ve eğer varsa değişikliklerden mutlaka bahsedin. Büyüdüğü ve rahminize sığmakta zorlandığı için eskisi kadar aktif olmayabilir.
Uyurken çok derin rüyalar görebilirsiniz. Hem doğum hakkındaki endişeleriniz hem de anne olma düşüncesi size ağır gelebilir. Kendinizi rahatlatacak şeyler düşünerek uyumaya, hamilelik yogası gibi dinlendirici hareketleri kendinizi yormadan evde yapmaya yönelebilirsiniz.
Şaşırtıcı Gerçekler: Doğum Belirtileri
Doğumun tam olarak ne zaman başlayacağını bilmek pek mümkün değildir. Vücudunuz, doğumdan 1 ay kadar önce kendini bu olay için hazırlamaya başlar. Ancak bu sürecin farkında olmayabilirsiniz. Belirtiler doğum gününe yaklaştıkça kendini gösterir.
Doğumdan önce görülebilecek belirtiler:
Bebeğin alçalması: Eğer ilk hamileliğinizdeyseniz doğum başlamadan önce bebek rahmin alt kısmına iner. Rahim yolunda bir baskı hissedebilirsiniz. Göğüs kafesindeki baskı da bu sayede azalacaktır ve nefes alma zorluğunuz ortadan kalkacaktır.
Sancıların artması: Hamileliğin ortalarından itibaren artan sancılar düzenli ve daha şiddetli bir hal aldıysa doğum yakın demektir. Bu dönemde bazı ağrılar adet döneminde yaşanan kramplara benzemektedir.
Mukus tıkacının düşmesi: Gebelik boyunca rahim ağzını tıkayarak bebeğin rahim içerisinde kalmasını sağlayan mukus tıkacın düşmesine halk arasında nişan gelmesi de denir. Bu mukus parçası tek bir seferde atılabileceği gibi artan vajinal akıntı yoluyla da düşebilir.
Suyun gelmesi: Çoğu hamilede düzenli sancılar suyun gelmesinden önce başlar. Ancak bazı durumlarda ilk önce su gelebilir. Suyun gelmesini takiben doğuma kadar geçen süre genellikle çok kısadır. Böyle bir durumda mutlaka doktoru aramak ve hastanenin yolunu tutmak gerekmektedir.
Yalancı Doğum ve Gerçek Doğum arasındaki farkı nasıl anlarım?
Doğumun ilk belirtilerinin gerçek mi yoksa yalancı doğuma mı işaret ettiğini ayırt etmek biraz zordur. İşte bu konuda size yardımı dokunabilecek öneriler:
Yalancı doğum söz konusu ise sancılar düzensizdir. Belirli bir yoğunluğu, şiddeti ve zaman aralığı söz konusu değildir. Gerçek doğumda başta düzensiz olan sancıların zaman geçtikçe düzene oturduğu görülür. Kısa aralıklarla şiddeti artan bir şekilde seyreder.
Yalancı doğumda ağrılar genellikle sadece alt karın bölgesinde yoğunlaşır. Gerçek doğum başladığında ise bel bölgesinde ortaya çıkan sancılar tüm karın bölgesine dağılır.
Yalancı doğum sancıları yapmakta olduğunuz eyleme bağlı olarak tavır değiştirebilir. Örneğin ev işi yaparken ortaya çıktığında oturup dinlendiğiniz takdirde geçiyorsa yalancı doğum sancısıdır. Gerçek doğum sancıları ne yaparsanız yapın azalmaz ve şiddeti gittikçe artar.
Haftanın Aktivitesi
Bebeğinizi hastaneden eve getirirken arabanızda mutlaka bir bebek koltuğu bulunmalıdır. Bu nedenle bu işi son dakikaya bırakmayın. Güvenilir ve kaliteli olduğunu düşündüğünüz bir marka bebek koltuğu satın alın ve arabanıza sabitleyin.